Ttela

Försvunna haren hittades i rondell

”Beslagtage­t föremål, skulptur.” Så var bronsharen märkt när kulturchef Karin Stammarnäs hämtade ut skulpturen från polisen. Uppmärksam­ma tidningslä­sare fann den i en rondell på Överby.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

I slutet av förra veckan berättade TTELA att den nya skulpturen vid Syltebibli­oteket utsatts för vandaliser­ing och stöld. Först bröt vandalerna av ugglan, som en besökare hittade i ett buskage och lämnade in på biblioteke­t.

Då plockades även bulldoggen in, som ugglan suttit på. Kvar stod haren, men eftersom den satt löst beställde kultur- och fritidsför­valtningen nedmonteri­ng och bortforsli­ng. När firman som skulle utföra jobbet kom dit var haren stulen.

Kulturchef Karin Stammarnäs kontaktade konstnären Kent Karlsson om möjlighete­n att gjuta en ny hare och sedan montera ihop skulpturen ”Olika leka bäst” igen.

Nu har haren kommit tillrätta.

– Under måndagen hörde en invånare av sig och sa att haren setts i en rondell ute på Överby. De trodde först att haren satts dit som en utsmycknin­g, men efter att ha läst i TTELA förstod de att det var den stulna haren, berättar Karin Stammarnäs.

Innan hon hann ta sig ut till Överby hörde polisen av sig.

– Någon annan hade kontaktat polisen om haren. Jag vet inte om den personen lämnade in haren till polisstati­onen eller om det var polisen som hämtade den.

Karin Stammarnäs kunde alltså gå den korta biten mellan stadshuset och polishuset för att hämta hem bronsharen, som gjort en utflykt på dryga milen.

– Jag är väldigt glad över att uppmärksam­ma personer engagerat sig i frågan och också kontaktat polisen. Det känns gott. Det är också fint att vi återfunnit Haren, även om den är skadad i frambenen. Jag ska nu kontakta konstnären Kent Karlsson och se om den går att laga eller hur vi ska göra.

 ?? BILD: TROLLHÄTTA­NS STAD ?? Haren hittades i en rondell på Överby, av några förbipasse­rande. När kulturchef­en Karin Stammarnäs hämtade ut haren hos polisen var den märkt ”Beslagtage­t föremål, skulptur”.
BILD: TROLLHÄTTA­NS STAD Haren hittades i en rondell på Överby, av några förbipasse­rande. När kulturchef­en Karin Stammarnäs hämtade ut haren hos polisen var den märkt ”Beslagtage­t föremål, skulptur”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden