Ttela

Personalbr­ist kan leda till inställda avgångar

Det råder stor brist på både lokförare och tågvärdar. Något som riskerar att innebära inställda avgångar i sommar. – Jag kan inte sitta och lova att precis alla tåg går, säger Martina Nord, presskommu­nikatör vid SJ.

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Efter pandemin är det många svenskar som är sugna på att åka ut och resa. Det har bland annat märkts av vid Arlandas utrikester­minal – där det har rapportera­ts om långa köer de senaste veckorna. Även inom tågbransch­en är det ett högt tryck inför sommaren.

– Det har verkligen vänt efter pandemin på ett sätt som nästan var svårt att förutse. Vi ser ett stort intresse som till och med slår vårt tidigare rekord, sommaren 2019, säger Martina Nord, presskommu­nikatör vid SJ.

Men, precis som vid Arlanda, dras man med en stor personalbr­ist som en av pandemins följdeffek­ter.

– Då pausade vi rekryterin­garna. Det var jättesvårt att förutse vilka behov som skulle finnas sedan. Men med det står vi nu inför en sommar med väldigt små marginaler.

Bristen rör framför allt lokförare och tågvärdar. För att lösa problemen har SJ nyligen gått ut med erbjudande­n till personalen om att ta extrapass eller flytta sina semestrar mot ersättning. Allt för att inte tvingas ställa in resor, säger Martina Nord.

– Merparten av alla avgångar kommer att gå precis som planerat. Men jag kan inte heller sitta och lova att precis alla tåg går. Vi sitter fortfarand­e och väntar på respons från personalen som ganska nyligen fått de här erbjudande­na. Därför kan vi inte ha en helhetsbil­d riktigt än.

Hon påminner om att man som resenär kan vidta vissa säkerhetså­tgärder när man bokar sin resa.

– Om man behöver vara framme en viss tid så kanske man ska ta ett tidigare tåg. Man ska även vara noga med att lämna kontaktupp­gifter till oss – telefon och mejl – då vi uppdaterar informatio­n kontinuerl­igt. Då kan du få besked flera dagar innan om en resa flyttas ett par timmar.

– Sedan finns det vissa dagar som är mer reseintens­iva än andra. Söndagar i juli till exempel är det väldigt många som åker. Det kan man också tänka på, om man har möjlighet att boka en annan veckodag till exempel.

SJ Götalandst­åg, som kör Västtågen, anser sig dock vara väl förberedda för att klara bemanninge­n i sommar.

”Just nu pekar allt på att det kommer att gå bra. Men man måste ändå ha i åtanke att det är semesterpe­riod med mindre marginaler än vanligt”, skriver Helena Isaksson, affärschef och tillförord­nad vd på Götalandst­åg.

Martin Alnebring, ordförande för Seko spårtrafik, påminner om att personalbr­isten inte är något nytt problem inom tågbransch­en – men när arbetsbela­stningen ökar för den befintliga personalen minskar möjlighete­rna till återhämtni­ng, säger han.

Känner många sig pressade att ställa upp och ta extrapass?

– Jag vet inte om jag skulle använda ordet pressad, men våra medlemmar är extremt lojala gentemot kunderna inom spårtrafik­en. Man vill jättegärna att saker och ting ska fungera.

Han ser inte pandemin som det stora bakomligga­nde problemet.

– Folk väljer att lämna branschen för att man har tröttnat på arbetsvill­koren och förskjutni­ngar av schemat. Sedan bidrar hot och våld på tågvärdssi­dan naturligtv­is. Vad behöver göras tycker ni?

– Vi behöver lyfta arbetsvill­koren inom branschen. Det är enda sättet för att börja locka tillbaka folk. Vi måste kunna ha möjlighet att planera vår fritid. Du måste kunna kombinera föräldrask­ap med förvärvsar­bete även om du jobbar inom spårtrafik­branschen. Samhället behöver komma också till rätta med hot och våld inom spårtrafik­en, säger Martin Alnebring, Seko.

 ?? BILD: ADAM IHSE ?? Det kan bli trångt i vänthallen i sommar. Det råder just nu brist på både lokförare och tågvärdar.
BILD: ADAM IHSE Det kan bli trångt i vänthallen i sommar. Det råder just nu brist på både lokförare och tågvärdar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden