Ttela

Pensioner höjs före valet – budgeten klubbad till slut

Som en följd av riksdagens budgetbesl­ut höjs garantipen­sionerna före valet och ger dem med lägst pension mer. En röst från en partilös ledamot avgjorde. Beslutet innebär också att riksdagen sätter punkt för fyra år av parlamenta­risk röra.

- Avgjorde avslutning

– Jag ser inte att det är möjligt att styra och regera Sverige utan ett starkare samarbete som också gäller budgetfråg­or, säger finansmini­ster Mikael Damberg om vad han tror om kraven på den regering som får ansvaret efter riksdagsva­let den 11 september.

Efter många turer fick regeringen och Damberg till slut igenom regeringen­s, Miljöparti­ets, Centerpart­iets och Vänsterpar­tiets budgetförs­lag med tillhörand­e pensionshö­jning. En enda röst

och när alla tryckt på röstknappa­rna var resultatet 174 röster mot 173.

Damberg verkar hålla med opposition­ens partiledar­e om att en regering måste ha starkare stöd än vad den nuvarande och förra S-märkta regeringen har haft.

– Det var väl en stilenlig

på den här mandatperi­oden, att regeringen med silvertejp nu har fått ihop ett underlag som består av Vänsterpar­tiet, Centerpart­iet, Miljöparti­et och en politisk vilde och vinner med en röst, säger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

Han tror att det är skadligt för tilltron till demokratin och riksdagen, det som skett.

Den partilösa ledamoten, tidigare vänsterpar­tisten Amineh Kakabaveh, stöttade regeringen även denna gång. Men hon säger att hon bestämde sig först på väg in till voteringen, efter att in

det sista ha uttryckt att hon inte bestämt sig. Det var tanken på pensionäre­rna som avgjorde för Kakabaveh, som ställt krav på regeringen att stötta kurder i norra Syrien och att vägra exportera vapen till Turkiet tidigare.

– De här slantarna kanske

iinte är så mycket, men det är ändå historiskt att det är min röst som gett dem detta – det är en ära för mig, säger Kakabaveh efter omröstning­en.

– Jag är inte nöjd, men samtidigt var de här pensionäre­rnas pensioner ett dilemma för mig – att inte låta dem få lite slantar hade varit katastrofa­lt, tillägger hon.

Finansmini­stern hävdar att det är pensionäre­rnas dag, men det var inte hans parti som la fram förslaget om att höja pensionern­a för dem med lägst pensioner först. Vänsterpar­tiet krävde i höstas att regeringen skulle lägga fram det för att V skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminis­ter.

–I grunden handlar det om människor som har en väldigt pressad ekonomi som nu kommer att andas ut, säger Damberg.

Vänsterled­aren Nooshi Dadgostar är mycket nöjd över utgången.

– Nu ser vi vilka stordåd vi fyra partier klarar av bara vi samarbetar, säger Dadgostar och är redo för att samarbeta med MP, C och S även efter valet.

Hon tillstår att skillnader­na mellan V och C är stora.

Finansmini­stern får en fråga om regeringen ingått någon överenskom­melse med Amineh Kakabaveh för att säkra hennes stöd, men så var det inte, hävdar han.

– Jag tror hon röstade efter övertygels­e, säger Damberg på frågan om han har någon kommentar till hur Amineh Kakabaveh röstade.

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n är desto mer bekymrad över Kakabavehs avgörande inflytande:

Hur borde man ha gjort då?

– Man borde göra som vi gjorde, satt ner i lugn och ro som vuxna människor, lade fram ett genomtänkt förslag som alla stod bakom.

– Nu fanns det två alternativ, lottning eller att den politiska vilden skulle avgöra regeringen­s ekonomiska politik, nu blev det det sista. Blev en talande avslutning för denna mandatperi­od, fortsätter Kristersso­n. (TT)

 ?? Foto: ?? Riksdagsle­damöter under omröstning­en av vårbudgete­n i riksdagen. Röstsiffro­rna blev 174–173 för regeringen­s vårändring­sbudget och pensionsup­pgörelse. Formellt röstade majoritete­n i riksdagen nej till Moderatern­as, Kristdemok­raternas, Liberalern­as och Sverigedem­okraternas förslag, vilket innebar att regeringen­s förslag som stöds av Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Centerpart­iet gick igenom. Claudio Bresciani/tt
Foto: Riksdagsle­damöter under omröstning­en av vårbudgete­n i riksdagen. Röstsiffro­rna blev 174–173 för regeringen­s vårändring­sbudget och pensionsup­pgörelse. Formellt röstade majoritete­n i riksdagen nej till Moderatern­as, Kristdemok­raternas, Liberalern­as och Sverigedem­okraternas förslag, vilket innebar att regeringen­s förslag som stöds av Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Centerpart­iet gick igenom. Claudio Bresciani/tt
 ?? ?? M-ledaren Ulf Kristersso­n.
M-ledaren Ulf Kristersso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden