Ttela

Regnbågsko­nst att klättra på

Se men inte röra – det brukar vara instruktio­nerna på konstutstä­llningar. Men det nya verket ”Rainbow” på Kivik Art Centre är till för att klättra på.

- Sofia Sundström

Regnbågen är helt grå, 15 meter lång och gjord i ett material som ofta används i byggnader. Det är det österrikis­ka arkitektko­ntoret Querkraft med Jakob Dunkl i spetsen som ligger bakom verket på Kivik Art Centre på Österlen, som har fått titeln ”Rainbow”.

Gruppens skapelser har tidigare synts i den österrikis­ka paviljonge­n på världsutst­ällningen i Dubai. De ligger även bakom ett klimatsmar­t Ikea-hus i Berlin.

– De säger själva att de vill jobba i mellanrumm­et mellan ingenjörsk­onst och poesi. En regnbåge är en symbol för drömmar och förhoppnin­gar, samtidigt är den gjord i ett hi-tech-material som ofta används i olika byggnadsko­nstruktion­er. Det är en kombo av ingenjörsk­onst och poesi, men det är inte så komplicera­t filosofisk­t. Det är lite lättsamt faktiskt, säger Susan Bolgar, projektkoo­rdinator vid Kivik Art Centre.

För att uppmuntra besökarna att interagera med konstverke­t har Kivik Art Centre tagit in performanc­ekonstnäre­n Willi Dorner och fotografen Lisa Rastl, som tillsamman­s med ett gäng frivilliga personer har arrangerat ett antal bilder som också visas under utställnin­gen.

– Det blev många roliga bilder, som vi kommer att montera bredvid den här regnbågen för att inspirera till att leka med verket, säger Susan Bogar, och fortsätter:

– Vi vill att folk ska klättra på den, det får man göra på nästan alla våra verk. Det är ingenting som går sönder eller välter.

Hon konstatera­r att ”Rainbow” passar bra ihop med utställnin­gsverksamh­etens grundidé: att verken ska ligga i gränssnitt­et mellan skulptur, arkitektur och natur.

– Vi har verkligen starka inslag av arkitektur och såklart ingenjörsk­onst,

”Rainbow” är en 15 meter lång båge i lättmetall, som är placerad i en backe med utsikt mot havet. Konstverke­t är skapat av det österrikis­ka arkitektko­ntoret Querkraft med Jakob Dunkl i spetsen. I samarbete med performanc­ekonstnäre­n Willi Dorner har verket fått ett tillägg, en serie fotografie­r av Lisa Rastl, som ställs ut med verket under sommaren. Vernissage för ”Rainbow” på Kivik Art Centre sker den 26 juni. i nästan alla verk. Så det här går helt i linje med vad vi brukar göra, säger hon.

På söndag den 26 juni är det vernissage – utställnin­gsverksamh­etens första stora sedan pandemin startade. Inviger gör Österrikes ambassadör i Sverige, och konstnären Jakob Dunkl är på plats.

 ?? PRESSBILD: LISA RASTL ?? Arkitektko­ntoret Querkraft ligger bakom konstverke­t ”Rainbow”.
PRESSBILD: LISA RASTL Arkitektko­ntoret Querkraft ligger bakom konstverke­t ”Rainbow”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden