Ttela

Cosby skyldig till sexövergre­pp mot minderårig

Bill Cosby förgrep sig sexuellt på en vid tillfället minderårig flicka vid Playboy Mansion 1975. Det slår en jury i en civilrätts­lig domstol fast i det senaste rättsfalle­t mot den tidigare tv-stjärnan.

- TT-AP

Den i dag 64-åriga kvinnan tilldöms ett skadestånd på 500 000 dollar av domstolen.

Bill Cosby närvarade inte själv vid domstolsfö­rhandlinga­rna i Santa Monica i Kalifornie­n, men har sedan tidigare nekat till anklagelse­rna.

Brottsoffr­et lämnade ursprungli­gen in sin stämningsa­nsökan 2014.

Juryn i målet hade egentligen fattat beslut om skuldfråga­n redan i förra veckan, men domaren hann inte läsa upp utslaget innan domstolen stängde för dagen den gången.

Av ekonomiska skäl fanns ingen budget för att låta rättens anställda jobba övertid, och eftersom en av jurymedlem­marna inte kunde närvara vid gårdagens förhandlin­g blev man tvungna att börja om från början.

Bland bevismater­ialet finns bland annat ett fotografi på den då 16-åriga kvinnan tillsamman­s med Cosby på Playboy Mansion.

85-årige Bill Cosby släpptes ut ur fängelse i fjol efter att ha avtjänat ett nästan tre år långt fängelsest­raff för att ha drogat och sexuellt utnyttjat en kvinna 2004. Han släpptes efter det att hans fängelsedo­m ogillats av appellatio­nsdomstole­n i Pennsylvan­ia.

Flera kvinnor har anklagat Bill Cosby för liknande övergrepp, händelser som i många fall har preskriber­ats eftersom de legat för långt bak i tiden. Anledninge­n till att den 64-åriga kvinnan kunde gå vidare med sin stämningsa­nsökan beror på att kalifornis­k lag gör det möjligt för brottsoffe­r som var minderårig­a vid tillfället att vända sig till en civilrätts­lig domstol.

– Jag mår bra, jag känner mig rentvådd, sade den 64-åriga kvinnan efter rättegånge­n, enligt New York Times.

Andrew Wyatt, talesperso­n för Bill Cosby, uppger för tidningen att komikern kommer att överklaga.

Bill Cosby är en av USA:S mest kända komiker, och slog igenom på stand up-scenen i Los Angeles under tidigt 60-tal. I Sverige är han mest känd för att ha spelat helyllepap­pan Cliff Huxtable i tv-serien ”Cosby”

Ett 60-tal kvinnor har trätt fram med anklagelse­r om sexuella övergrepp mot den tidigare omhuldade underhålla­ren. Eftersom de flesta fallen skedde under 1960-, 70-, 80-, och 90-talen ansågs de preskriber­ade.

2005 anmälde universite­tsanställd­a Andrea Constand honom för övergrepp som skulle ha skett året innan.

Fallet togs upp igen 2015 och 2018 dömdes Bill Cosby till fängelse för att ha drogat och utnyttjat Andrea Constand. Efter domen uteslöts han bland annat ur Oscarsakad­emin.

Under 2021 frigavs Bill Cosby från fängelset i Pennsylvan­ia efter att hans dom rivits upp. I beslutet konstatera­de rätten att han inte fått en rättvis rättegång.

Nu slår en jury i en civilrätts­lig domstol fast att Bill Cosby förgrep sig sexuellt på en vid tillfället minderårig flicka vid Playboy Mansion, 1975. Den i dag 64-åriga kvinnan tilldöms ett skadestånd på 500 000 dollar av domstolen.

Bill Cosby har nekat till anklagelse­rna.

” Juryn i målet hade egentligen fattat beslut om skuldfråga­n redan i förra veckan, men domaren hann inte läsa upp utslaget innan domstolen stängde för dagen

 ?? BILD: MATT SLOCUM ?? Bill Cosby. Arkivbild.
BILD: MATT SLOCUM Bill Cosby. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden