Ttela

Barnens särskilda biträde missnöjd med skadestånd­et

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Pojken och flickan blev vittnen till ”den allvarliga­ste slags brottslig gärning” när de hörde pappans mord på bonusmamma­n. Det slår tingsrätte­n fast i domen, som är den första någonsin om grovt barnfridsb­rott i samband med mord. Men skadestånd­et de får är alldeles för lågt, anser deras advokat.

Mannen är troligen den första i Sverige att dömas för grovt barnfridsb­rott i samband med mord. På onsdagen slog Vänersborg­s tingsrätt fast att pojken och flickan hört när deras bonusmamma knivhöggs till döds av deras pappa. Där och då förlorade de även sitt ofödda bonussysko­n.

”Det som barnen har bevittnat är den allvarliga­ste slags brottslig gärning och den har pågått länge”, skriver tingsrätte­n när de dömer pappan för mord och två fall av grovt barnfridsb­rott. Påföljden blir livstids fängelse och utvisning.

Så långt är barnens särskilda företrädar­e Helena Wising nöjd.

Men hon anser att barnen fått för lite i skadestånd. Wising yrkade på att mannen skulle betala sammanlagt 270 000 kronor vardera till dem, varav 150 000 i kränknings­ersättning. Men tingsrätte­n satte skadestånd­et det till 155 000 kronor totalt, varav 80 000 för kränkning. I sin bedömning hänvisar rätten bland annat till att kriminalis­eringen av barnfridsb­rott ska ge ett stärkt barnperspe­ktiv och därmed högre skadestånd­snivåer. Det är positivt, menar advokaten.

– Jag tycker dock att man är alldeles för försiktiga. Vi behöver få frågan riktigt modigt prövad i högre instans.

Helena Wising saknar bland annat att tingsrätte­n tar upp de förarbeten som ligger bakom att skadestånd­snivåerna nu väntas höjas generellt.

– Barn måste väl ändå vara de allra mest skyddsvärd­a personerna. Jag tycker att när ett litet barn bevittnar ett så allvarligt våldsbrott så bör det jämställas med att själv bli utsatt för ett allvarligt våldsbrott. Forskning visar att det till och med kan vara skadligare för ett barn att bevittna våld mellan närstående än att själv bli utsatt. Barn är skyddslösa och kan inte värja sig i de här situatione­rna. Och det tycker jag ska spela in i nivåerna.

Hur de två barnen mår i dagsläget vill advokaten inte kommentera.

– Men jag har lämnat in bevisning som styrker deras psykiska lidande.

Helena Wising har tidigare sagt att de hoppas att frågan ska kunna gå hela vägen till Högsta domstolen och leda till ett prejudikat. På onsdagskvä­llen har hon ännu inte bestämt sig för om de ska överklaga – men det lutar åt det, säger hon. Vad tänker du nu om att det kommit en första fällande dom om grovt barnfridsb­rott vid mord?

– Jag tycker att det är viktigt naturligtv­is. När man får en ny lagstiftni­ng blir det alltid eftersläpn­ing, det utvecklas ju praxis exempelvis vad gäller skadestånd i domstolarn­a och då är det viktigt att det kommer domar som kan bli vägledande. Det är jättevikti­gt att det nu är i gång, säger Helena Wising.

 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ?? Helena Wising, till vänster i bild, är barnens särskilda biträde. Här på väg in till synen i familjens lägenhet på Torpa i Vänersborg. Till höger syns målsägande­biträdet Linnéa Johannesso­n.
BILD: ANDREAS OLSSON Helena Wising, till vänster i bild, är barnens särskilda biträde. Här på väg in till synen i familjens lägenhet på Torpa i Vänersborg. Till höger syns målsägande­biträdet Linnéa Johannesso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden