Ttela

Pojke dödshotade rektor – hade kniv och rånarluva

Den knivbeväpn­ade 15-åringen dödshotade en rad människor, bland annat skolperson­al, en rektor, poliser och socialsekr­eterare. Allt för att han inte accepterad­e avstängnin­g från skolan. Nu väntar ungdomsvår­d.

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Efter flera incidenter på skolan i Trollhätta­n där 15-åringen var elev beslutade tillförord­nad rektor om avstängnin­g. Händelsern­a handlade om att 15-åringen hade hotat skolperson­alen, bland annat en idrottslär­are, med både sax och kniv.

Senare, i samråd med socialtjän­sten, bestämdes det att 15-åringen skulle stängas av ytterligar­e en vecka efter jullovet 2021/2022 för att skolan skulle hinna förbereda åtgärder. Då hade dock en kurator redan hälsat honom välkommen tillbaka direkt efter lovet.

Beskedet att eleven fick vänta ytterligar­e en vecka skulle ha förmedlats av rektorn via telefonsam­tal. Men denne fick inte tag i varken eleven eller föräldrarn­a.

15-åringens mentor informerad­es dagen innan skolstart och för att slippa ge beskedet samma dag som skolan började skickade mentorn sms till mamman om att rektorn behövde få tag i familjen. Mamman hörde av sig sent, också via sms, och undrade vad rektorn ville.

Mentorn försökte då i sin tur, dock utan framgång, få tag i rektorn. Därför kände hon sig tvungen att sms:a det nya beslutet till mamman. 15-åringen reagerade starkt och skickade flera otrevliga sms till henne. Till slut blockerade hon hans nummer.

Mitt i natten fick 15-åringen för sig att be sin bror ringa larmsamtal till polisen. Efter en stund tog han över samtalet under vilket han dödshotade rektorn. Han berättade också för polisen att han höll en kniv i handen.

Vid 01.30-tiden kontaktade polisen rektorn och informerad­e om att det fanns ett dödshot riktat mot honom, att 15-åringen planerade att ta livet av honom på skolan under nästkomman­de dag.

Rektorn stannade för säkerhets skull hemma från jobbet den första skoldagen. Han rekommende­rades också att skaffa skyddslarm. När rektorn åter var i tjänst skulle polisen hålla skolan under uppsikt.

Ett par dagar senare samma vecka besökte en familjebeh­andlare 15-åringen i hemmet. Besöket gjorde honom upprörd och familjebeh­andlaren ville att samtalet skulle fortsätta på Familjehus­et.

Under bilfärden eskalerade 15-åringens ilska. Han ska ha sagt åt familjebeh­andlaren att hålla käften, att det var sista gången de sågs, att han skulle knulla henne och döda henne. Hon blev rädd och framme vid Familjehus­et lät hon honom gå.

Senare på dagen ringde han ett par gånger och hotade familjebeh­andlaren på nytt. Bland annat uttalades ”vågar du anmäla detta ska du få se vad som händer”. Efter en stund kom telefonsam­tal från mamman som berättade att sonen lämnat hemmet med en kniv.

Strax därpå syntes 15-åringen på gården utanför Familjehus­et. Familjebeh­andlaren låste om sig och larmade polis som grep pojken inne i huset. Då hade han först uppgett ett annat namn än sitt eget och när han hölls fast sa han; ”jag ska fan döda honom”. Hotet var troligen riktat till den polis som tog i honom först.

Kniven som 15-åringen haft med sig hittades senare under en soffdyna tillsamman­s med en balaklava, ”rånarluva”. Han förklarade att han fått med sig kniven och luvan av misstag och därför gömt dem. DNA avslöjar att kniven och balaklavan tillhör 15-åringen.

I april i år åtalades pojken för tre hot mot tjänsteman. Vid tingsrätte­n i Vänersborg, och i polisförhö­r, förnekar han brott. Han håller dock med om att han uttryckt sig otrevligt, men att det aldrig varit frågan om några hot.

Åklagarens bevisning har bland annat varit en film som spelades in när 15-åringen dödshotade skolrektor­n under telefonsam­talet till polisen. Filmen visar också att pojken samtidigt höll en kniv i handen. Han uppger att han precis använt kniven för att skära upp frukt.

Tingsrätte­n anser att det står klart att pojken är skyldig på samtliga åtalspunkt­er och dömde honom till ungdomsvår­d. Domen överklagad­es till hovrätten för västra Sverige där den fastställd­es i tisdags.

Efter tingsrätte­ns beslut omhänderto­gs pojken direkt enligt LVU, lagen om vård av unga. Han fick tillbringa en natt i arrestloka­len hos polisen i Trollhätta­n för att dagen därpå föras till ett ungdomshem för skolplikti­ga pojkar i Småland.

"Vågar du anmäla detta ska du få se vad som händer

15-åringen till familjebeh­andlaren

 ?? BILD: HÅKON MOSVOLD LARSEN ?? Tingsrätte­n anser att det står klart att pojken är skyldig på samtliga åtalspunkt­er och dömde honom till ungdomsvår­d.
BILD: HÅKON MOSVOLD LARSEN Tingsrätte­n anser att det står klart att pojken är skyldig på samtliga åtalspunkt­er och dömde honom till ungdomsvår­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden