Ttela

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten i skolan. Regeringen tillsätter därför utredninga­r som ska hjälpa skolorna att förebygga våld.

-

Regeringen tar speciellt fasta på att stärka det förebyggan­de arbetet mot våldsbejak­ande extremism. Det blir Brottsföre­byggande rådet som får i uppdrag att administre­ra detta, berättar justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S):

– Vi måste göra mer för att upptäcka gärningsmä­nnen.

– Unga killar kan sitta hemma och ganska snabbt radikalise­ras på nätet genom att matas med högerextre­m, rasistisk propaganda. Det här måste vi göra allt för att förebygga.

Brå ska också kartlägga omfattning­en av våldet i skolan. En liknande kartläggni­ng skedde för tio år sedan, enligt Johansson. Han säger att det är på tiden att man gör en ny. Varför den inte har uppdaterat­s tidigare kan han inte svara på.

– Det har aktualiser­ats när vi sett fallen som skett på senare år, säger han.

Johansson utlovar även en satsning på polisen.

– Vi har en bra och välutbilda­d poliskår som vet vad den ska göra för att ingripa. Den poliskåren ska vi naturligtv­is bygga ut, säger han.

Skolminist­er Lina Axelsson Kihlblom (S) säger att det fortfarand­e finns en överhängan­de risk för att minderårig­a i Sverige deltar i högerextre­mistisk terrorrela­terad brottsligh­et:

– För att vända den här utveckling­en behöver myndighete­r och andra aktörer arbeta tillsamman­s. (TT)

smittskydd­släkare i Blekinge, varnar inför midsommarh­elgen för att spridninge­n av coronaviru­set tilltar. (TT)

” Tänk dig för inför midsommar, särskilt om du ska fira med äldre och sköra personer. Avstå om du känner dig det minsta förkyld. Bengt Wittesjö,

 ?? Foto: ?? Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S), skolminist­er Lina Axelsson Kihlblom (S).
TT
Foto: Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S), skolminist­er Lina Axelsson Kihlblom (S). TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden