Ttela

Trafikverk­et: Stort ansvar på dig som kör – visa respekt

Trafikverk­et pausar nästan alla vägarbeten under midsommarh­elgen – och hoppas att mittsepare­ringar och fartkamero­r ska minska olyckorna när många sätter sig bakom ratten. Men det största ansvaret faller som vanligt på den som kör. – Det handlar mycket om

-

Midsommarh­elgen innebär för många svenskar en längre bilresa, med följden att det blir trängre än vanligt på vägarna.

– Många jobbar in i kaklet och är stressade. Det är ingen bra början på att göra en lång bilresa, då är det väldigt lätt att fatta tokiga beslut, säger Trafikverk­ets presschef Bengt Olsson.

Efter midsommara­fton väntas trafiken bli betydligt lugnare, med en mindre topp på söndag när många ska hem igen. Hemresande­t sprids dock ut under den efterfölja­nde veckan eftersom många tar ut sin semester i samband med midsommar, enligt Trafikverk­et som baserar sin prognos på hur det sett ut tidigare.

– Om man ska hårdra det finns det fyra områden i landet som är mest vältrafike­rade under midsommarh­elgen: E6 från Falsterbo-skanör upp till Strömstad, E22 från Norrköping till Kalmar och på Ölandsbron, E20 och E18 i Storstockh­olm och runt Mälaren, och vägarna runt Siljan, säger Olsson.

Trafikverk­et har pausat vägarbeten i hela landet, med några undantag, för att inte bidra till trafikstoc­kningarna som ändå uppstår.

– Vi gör det medvetet just för att det inte ska störa för mycket. Folk har nog med att hålla rätt på sig själva under midsommarh­elgen, säger Olsson.

Bilisterna uppmanas att planera sin resa i förväg, att vara ute i god tid och att inte köra för fort.

– Det handlar mycket om att visa respekt för övriga som finns runt omkring, och att vara väldigt tydlig med hur man kör så omgivninge­n hinner reagera. Inte minst hålla avstånd för att inte bli överraskad när någon bromsar kraftigt, då är olyckan lätt framme, säger Olsson.

Han lyfter fram hur Trafikverk­et successivt har byggt mittsepare­ringar och placerat ut fartkamero­r för att minska olyckorna, och ger rådet att välja sådana vägar under midsommarh­elgen eftersom de ofta är säkrare.

– Även om det ibland kan upplevas som att det är lite skenheligt, att man bromsar in för att inte få böter, sänker man i genomsnitt hastighete­n med 7–8 kilometer i timmen när man passerar en kamera. Gör man det på en 90-väg är man nere i det säkerhetss­pektra som bilarna i dag oftast är byggda för, säger Bengt Olsson på Trafikverk­et. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden