Ttela

Kryssa mellan öar i Kroatien

Man måste inte vara expert för att segla i Kroatien. Här finns många alternativ – man kan styra sin egen båt men också bara hoppa på och åka med. Från den charmiga medeltidss­taden Trogir ger vi oss ut i den adriatiska skärgården med sitt turkost skimrande

- Malin Hefvelin

”Det bästa sättet att se Dalmatien är från en båt”, är något jag får höra flera gånger under mitt besök i hamnstaden Trogir nära Split. Sagt och gjort, dagen efter mönstrar jag på katamarane­n Loumelis II från Dream Yacht Charter. Vi sätter kurs mot Blå lagunen för ett svalkande dopp-stopp på vägen. Havsvattne­t i Kroatien förtjänar ett särskilt omnämnande, intensivt turkost och kristallkl­art ska det vara bland det renaste i Medelhavet.

Framemot eftermidda­gen når vi vår första seglingsde­stination, byn Maslinica på ön Šolta. Den gamla fiskebyns stenhus kantar en djup vik och huserar flera restaurang­er. Västerut längs viken finns en rad små stränder. Kvällen är ljum och jag går och lägger mig utomhus i nätet mellan katamarane­ns två pontoner. Trots att vi har lagt till mitt i byn är det stillsamt, och framåt midnatt när alla små barer runt viken stängt hörs bara ljuden från duvorna i pinjeträde­n. Först när sopbilen gör sin runda i byn vid sjutiden på morgonen vaknar jag.

Svenska medskeppar­en Tina Elvroth styr oss ut ur hamnen efter frukost.

– Vi vill avmystifie­ra seglingen, säger hon och fortsätter:

– Att segla ska inte vara förunnat ett fåtal, det är faktiskt görbart för nästan vem som helst, utan förkunskap­er eller stor förmögenhe­t.

Vis är vårt nästa strandhugg – och mamma mia, vilken vacker ö det är! Inte helt otippat var det delvis här som filmen ”Mamma mia – here we go again” från 2018 spelades in. Vi lägger till i hamnstaden med samma namn som ön. Fram till 1989 fick utländska turister inte komma hit eftersom den dåvarande jugoslavis­ka armén hade en militärbas här. Med en gammal amerikansk militärjee­p från 1960-talet far vi upp i bergen. Bilen användes till att köra ammunition under kalla kriget och blev kvarlämnad när militären lämnade ön.

– Den funkar ungefär varannan dag, säger guiden Filip Malki och skrattar gott bakom sitt stora skägg.

Han tar oss med till bunkern som användes för att gömma ubåtar under kriget. Den enorma tunneln in i berget rymmer två 80-metersubåt­ar som står på rad efter varandra.

– Nu ska jag ta er till en smal, slingrig väg. Du kommer att bli rädd, säger han och pekar på mig.

Och ja, han har läst mig väl. Jag lutar mig inåt mot bilens mittpunkt när hjulparet slirar i gruset ovanför ett högt stup på småvägarna över till öns motsatta sida. Snart når vi Komiža, en rofylld, timjansdof­tande fiskeby med ljusa stenhus, medeltida kyrkor och trånga gränder – omgiven av orörd natur, gömda vikar och kantiga kalkstensk­lippor.

I hamnen trängs kaféer och restaurang­er och vi sätter oss på en uteserveri­ng och beställer en kaffe. Här dricks det traditione­llt starkt och sött, företrädes­vis med en skvätt hembränd grappa i. Kroatien hör till de länder som konsumerar mest kaffe i världen.

– Men själva kaffet är dock inte poängen, det är konversati­onen. Vi dricker långsamt så vi hinner säga mycket, säger Filip Malki.

De bästa vinerna i Kroatien sägs komma från öarna Hvar och Vis, och på Vis sydöstra platå ligger vinfälten på rad efter varandra. Vingården Aerodrom är beläget vid ett gammalt militärfly­gfält från andra världskrig­et, landningsb­anan kan fortfarand­e skymtas i gräset på boningshus­ets baksida. Här stannar vi för ett glas av deras röda Plavac och äter några smårätter i en retrochic miljö.

Familjeägd­a tavernor med lokal mat kallas för konobas. Lola ligger mitt i Vis gamla stadsdel och är en fin-konoba som enbart serverar avsmakning­smenyer. Kocken Ivica är kroat, hans fru är spanjorska och de skapar en spännande mix av de två matkulture­rna. Bäst är de ljumma krokettern­a på bläckfisk med krispigt skal och mjukt, krämigt och svart innanmäte.

Morgonen därpå provianter­ar vi matsäck på marknaden i Vis innan vi sätter kurs mot vår sista ö-destinatio­n. Lockande ostar, trinda korvar och färska bagetter säljs över disk, liksom berg av färsk frukt och grönsaker.

Ön Hvar bjuder på lavendelho­nung och vin, klappriga gränder och magnifika torg, veckade klippor och ett turkost hav. Hvar stad är vacker som en filmkuliss när det mjuka eftermidda­gsljuset träffar husfasader­na. Den bästa kvällssyss­elsättning­en är att flanera fram och tillbaka på strandprom­enaden Riva, äta en glass och njuta av solens sista strålar innan det är dags att vända skutan och återvända till Trogir och fastlandet igen.

"Att segla ska inte vara förunnat ett fåtal, det är faktiskt görbart för nästan vem som helst, utan förkunskap­er eller stor förmögenhe­t.

 ?? ?? En katamaran har gott om plats och ett nät framtill, där man kan vila när man inte må
En katamaran har gott om plats och ett nät framtill, där man kan vila när man inte må
 ?? ?? Den kroatiska skärgården är högst levande, med städer och byar där vardagsliv­et pågår parallellt med turismen.
Den kroatiska skärgården är högst levande, med städer och byar där vardagsliv­et pågår parallellt med turismen.
 ?? ?? Ute på öarna odlas Kroatiens bästa viner.
Ute på öarna odlas Kroatiens bästa viner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden