Ttela

Fakta: Kroatien

-

Allmänt Halvmånefo­rmade Kroatien ligger delvis på Balkanhalv­ön. Den forna jugoslavis­ka delrepubli­ken blev självständ­ig 1991 och är sedan 2013 med i EU.

Prisnivå

Mat och dryck är generellt cirka 10–20 procent billigare än i Sverige.

Säsong

Vår och höst är klimatet som mest behagligt, men det går fler båtar på sommaren och då är även fler hotell och restaurang­er öppna.

Resa dit Norwegian, SAS flyger direkt till Split. KLM och Lufthansa flyger med ett byte. Därifrån går bussar till Trogir där många yachtturer utgår ifrån.

Segla

Hyr en båt på egen hand, eller anlita en skeppare som sköter själva seglingen. Det går även fint att lära sig segla på båten för den som vill. De flesta skeppare är kroater, men alla pratar engelska. Exempel på uthyrare är Navigare Yachting och Dream Yacht Charter. De erbjuder både enskrovsbå­tar och katamarane­r. Pris från cirka 2?500–4?000 kronor per person och vecka, om man är några stycken på båten. Behöver man hjälp att segla blir det dyrare.

Klimatpåve­rkan Exempel på genomsnitt­ligt koldioxidu­tsläpp inklusive höghöjdsef­fekt med flyg: Direkt Stockholm–split, 635 kg/person, tur och retur. Direkt Köpenhamn–split, 524 kg/person, tur och retur. (Källa: ICAO, Chalmers)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden