Ttela

Njut av gubben när den är som bäst

-

Finns det en smak som symboliser­ar sommar så måtte det väl ändå vara jordgubbar? Med sin söta saftighet smakar de sol, semester och svunna barndomsda­gar. De är goda att bara äta precis som de är, men kan också avnjutas med socker, mjölk, grädde eller glass. Ibland behövs det inte mycket mer än så.

Men kanske vill du bjuda på något extra efter maten? Så här års är jordgubbar en given ingrediens i desserter. Den lilla syran piggar upp fetare och krämigare ingrediens­er, samtidigt som den gör sig finfint till sötma. Ett plus är också att just jordgubbar tycks ge alla ett leende på läpparna.

Några smakkompis­ar kan dock vara bra att lägga på minnet. Tvärtom mot vad man skulle kunna tro framhäver till exempel citron jordgubbar­nas sötma och ger smaken en extra skjuts. Det är också därför den lite förvånande kombinatio­nen

Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka. jordgubbar och syrlig balsamvinä­ger fungerar så bra.

Fläder och jordgubbar gifter sig på ett alldeles förnämligt vis. Testa bara det enkla receptet här intill, och du har en snudd på oförskämt lättlagad, men likväl läcker, dessert att servera sommaren lång.

Syltad ingefära i kombinatio­n med ett sött vitt dessertvin ger en förträffli­g marinad – låt de små godingarna simma runt i den en stund innan inmundigan­det. En liten örtkvist är också att rekommende­ra. Förslagsvi­s mynta, basilika eller citronmeli­ss. De passar alla perfekt till just jordgubbar. Liksom – hör och häpna – svart- och grönpeppar. Något för den lite djärvare att prova på.

Och lyckligtvi­s finns det tid att experiment­era och leka sig fram med dessa röda raringar. För jordgubbss­ommaren är lång. Se till att ta vara på den – med eller utan socker.

” Jordgubbss­ommaren är lång. Se till att ta vara på den – med eller utan socker.

 ?? ??
 ?? BILDER: JOHAN NILSSON ?? Tid för jordgubbar! Frossa i delikata desserter medan de somriga godsakerna är i säsong.
BILDER: JOHAN NILSSON Tid för jordgubbar! Frossa i delikata desserter medan de somriga godsakerna är i säsong.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden