Ttela

”Hjälp, jag har massa potatis över!”

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Ebba

Glad midsommar alla läsare av matspalten. Jag sparar som bekant alla härliga frågor ni skickar in och denna har legat i gömmorna sedan förra året. Men vi firar ju midsommar även i år och jag tyckte det var dags att damma av den. Tack för ditt tålamod bästa Ebba, hoppas svaret och receptet blir användbart även i år.

Hej Alexandra,

Har du något tips inför midsommar? Och sedan även för kalla potatisar. Hur länge håller de? Jag får alltid över potatisar och de hamnar i hundens skål men jag tänker att jag kanske ska använda.

Tack och glad midsommar hälsar

Hej Ebba,

I år blir mitt tips till midsommar flädersill. Världens enklaste klara sill. Jag gör den på flädersaft, ättika, vitpeppar, färska fläderblom­mor och citronskal. Är det inte säsong för blommande fläder blir

• det utan blommorna. Det är en klar sill, typ 1-2-3 lag men i stället för socker och vatten använder jag outspädd saft.

När det gäller potatisen så kan man använda kokt potatis till mycket. Definitivt som hundmat men det är även vansinnigt gott för oss människor. När potatisen varit kokt och sedan kallnat är det riktigt bra mat. När potatisen kallnar omvandlas stärkelsen till resistent stärkelse vilket ger en större mättnadskä­nsla och mindre insulinpås­lag. Bra även som probiotika till våra tarmar.

I kylskåp kan man förvara kokt potatis 5-6 dagar, men lägger man den i en försluten burk kan den kondensera och bli tråkigt blöt. Lägg den hellre i en öppen burk med ett ark hushållspa­pper som suger åt sig fukten på toppen.

Jag försöker alltid ha kokt potatis i kylen. Några användning­sområden:

• Skiva den tunt och lägga på smörat knäckebröd med klippt krasse som smörgåspål­ägg.

• Klyfta eller tärna och gör potatissal­lad, krämiga eller med vinägrett.

• Tärna och stek med andra rester till pyttipanna.

Eller följande: kalla små potatisar – vansinnigt goda att ta till förminglet eller att ställa ut på buffén. Du kan göra vilken fyllning du vill. Något som är väldigt gott är valfri, tärnad, krämig sill att klicka i. Eller skinkröra. Eller denna räk- och laxröra.

Glad midsommar!

Fylld potatis med räk- och laxröra

6-8 personer (tilltugg/på plockbuffé)

Räk- och laxröra

Gör gärna så här:

1. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk, häll av vattnet och låt svalna.

2. Finhacka gräslöken. Blanda ihop alla ingrediens­er till röran, smaka av med svartpeppa­r och salt.

3. Dela potatisarn­a på mitten och skär sedan av en liten skärva i andra ändan så att de står stadigt. Gröp ur en grop i mitten på varje halva med en tesked eller liknande och klicka i röra. Garnera med dill.

125 g inläggning­ssill

 ?? ARKIVBILD: LEIF R JANSSON ?? 16 stycken småpotatis­ar Salt till kokning 2 msk crème fraiche
0,5 dl majonnäs, helst egengjord
20 skalade räkor, grovt hackade
50 g rökt lax, i små bitar 5 strån gräslök Svartpeppa­r, nymalen Smaka av med salt
Dill att garnera med
ARKIVBILD: LEIF R JANSSON 16 stycken småpotatis­ar Salt till kokning 2 msk crème fraiche 0,5 dl majonnäs, helst egengjord 20 skalade räkor, grovt hackade 50 g rökt lax, i små bitar 5 strån gräslök Svartpeppa­r, nymalen Smaka av med salt Dill att garnera med
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden