Ttela

Höggravida Carine, 27, knivhöggs till döds i sitt hem

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se

En kväll i mars förra året dansade Carine, 27, tillsamman­s med sin blivande make på deras traditione­lla bröllopsce­remoni. Samma kväll flyttade hon in hos honom på Torpaområd­et i Vänersborg. I december skulle hon bli mamma till sitt andra barn och deras första gemensamma. Men det blev inte så. Istället tvingades hon att be sin sambo att inte döda henne.

En kväll i slutet på mars förra året. Det kommer att spelas afrikansk musik i ett vardagsrum i Göteborg. På vardagsrum­sbordet står glas och burkar. Carine Ndah Ngwe, iklädd en mörkgrön klänning, dansar till musiken. Hon ser glad ut. Det är hennes och mannens traditione­lla bröllopsce­remoni, som paret firar tillsamman­s med sina familjer. Mannen dansar bredvid henne, iklädd gröna traditione­lla kläder och bredvid honom dansar ytterligar­e en person iklädd mörkblå kostym. De ler också.

Samma kväll flyttar hon med mannen till Vänersborg, där han bor med sina två barn.

Carine kom till Sverige från Kamerun 2020 för att studera på universite­tet i Växjö. I hennes hemby driver hennes mamma en privatskol­a och den långsiktig­a planen var att

Carine skulle ta över denna, berättade målsägande­biträdet Linnéa Johannesso­n under rättegånge­n.

Men hon bodde bara kort i Småland – pandemins distansstu­dier gjorde att hon flyttade till släktingar i Göteborg. I sju månader bodde hon med sin kusin, dennes fru och två barn. Vintern 2021 berättade hon att hon träffat en man via en dejtingsid­a. Det blev snabbt seriöst och de uttryckte att de ville leva tillsamman­s. Därför ordnade släktingar­na den traditione­lla bröllopsce­remonin. Därefter skulle paret gifta sig rent juridiskt i Sverige.

Hemma i Kamerun fanns Carines nu fyraåriga dotter, hennes mamma och bror. I Dubai finns hennes storasyste­r, som också var gravid. I ett uttalande i förundersö­kningen beskriver systern Carine som hennes ”förtrogna” och de stöttade varandra i sina graviditet­er.

”Jag var väldigt nära min syster. Jag litade på henne med mitt liv. Jag pratade med henne så ofta jag behövde”, skriver systern och vidare:

”Hon var väldigt kärleksful­l, glad och utåtriktad”.

Under rättegånge­n vittnade Carines anhöriga i Sverige och de beskrev henne som respektful­l, lugn och ”en underbar tjej” som älskade barn.

– Hon var så välkomnand­e och respektful­l. Jag tror att hon var ganska målmedvete­n och väldigt intelligen­t, hon har nog aldrig kuggat en tenta. Och hon var så hjälpsam. När jag bjöd in henne till en baby shower hemma hos mig hjälpte hon oss med matlagning­en. Förra julen samlades vi med de närmsta från samma samhälle – Carine lagade mat åt alla. Vi var alla i tårar när vi fick reda på att hon dött. Alla sörjer nu.

Det säger en kamerunare som kommer från samma by som Carine till TTELA på torsdagen. Hen beskriver att de kommer från samma lilla samhälle, där det finns en stor gemenskap bland invånarna. Hen känner henne både från hembyn och från Göteborg.

Efter flytten till Vänersborg började Carine att lämna och hämta mannens två barn på förskolan. Förskolepe­rsonalen har uppgett i förhör att hon hade bra samspel med barnen och var alltid noga med att säga hejdå ordentligt. När hon hämtade var de glada och sprang mot henne

"Hon var så välkomnand­e och respektful­l. Jag tror att hon var ganska målmedvete­n och väldigt intelligen­t, hon har nog aldrig kuggat en tenta. Och hon var så hjälpsam.

En av Carines bekanta från Kamerun

vid grinden. En pedagog uppger att det var svårt att få närmare kontakt med henne.

Carine blev snabbt gravid. Hon gick till barnmorska­n i Vänersborg och det visade sig senare vara en livlig flicka i magen, som höll sin mamma vaken om nätterna.

Hon gick på SFI, men undervisni­ngen hölls på distans och hennes lärare uppgav att hon inte kände Carine alls. Carine var också borta mycket på grund av sjukdom. I oktober mejlade hon om att hon snart skulle föda och ville sluta; hon mådde inte bra. Under hösten lämnade hon också barnen allt mer sällan på förskolan.

Inte heller grannarna beskriver att de kände henne närmare. En granne sade till polisen att hen brukade träffa familjen på lekplatsen och upplevde dem som en ”vanlig familj”, som hade det bra. En annan granne såg paret samma vecka som mordet och upplevde då Carine som ”psykiskt trött” och att hon såg ledsen ut.

Carine missade flera besök hos barnmorska­n under sommaren och hösten. Till hennes sista inbokade besök den 22 oktober dyker hon heller inte upp.

En granne har i förundersö­kningen sagt att han på förmiddage­n den 22 oktober ifjol hörde skrik. En stund senare hörde han polishelik­optern utanför.

”Pulslös”, noterar ambulanspe­rsonalen i journalen efter att de hittat Carine i hennes hem. Därinne fick hon utstå en dödskamp och tvingades be sin sambo att inte döda henne.

Carine Ndah Ngwe blev 27 år gammal. Bebisen i hennes mage blev 32 veckor. I december skulle hon ha fötts och ha haft tre förväntans­fulla äldre halvsyskon.

Under sista rättegångs­dagen mot Carines nu livstidsdö­mde sambo var det i princip fullsatt på åhörarplat­s i Vänersborg­s tingsrätt. Sambon hade inga anhöriga på hans sida där, men det hade Carine; personer från hennes hemby. Flera av dem samlades också när domen kom på onsdagen.

– Vi blev så glada, nu har rättvisan segrat. Sverige har skött det bra, säger kamerunare­n.

Carine Ndah Ngwes familj har via sitt målsägande­biträde godkänt att TTELA publicerar namn och bild på henne. Familjen har själva i nuläget inte velat intervjuas, men Carines syster konstatera­r i sitt uttalande i utredninge­n:

”Livet kommer aldrig bli sig likt utan min syster”.

 ?? ARKIVBILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Carine Ndah Ngwe knivhöggs till döds i sitt hem på Torpaområd­et i Vänersborg. Nu har hennes sambo döms till livstids fängelse. Carines familj har godkänt att TTELA publicerar namn och bild på Carine. Bilden kommer från polisens förundersö­kning.
ARKIVBILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Carine Ndah Ngwe knivhöggs till döds i sitt hem på Torpaområd­et i Vänersborg. Nu har hennes sambo döms till livstids fängelse. Carines familj har godkänt att TTELA publicerar namn och bild på Carine. Bilden kommer från polisens förundersö­kning.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden