Ttela

Midsommarf­irandet i Västra Tunhem blev både soligt och härligt

Midsommarf­irandet genomsyrad­es av återtagen kär tradition i Västra Tunhem. Med en strålande sol var det många som firade med sång, dans och aktivitete­r vid bygdegårde­n.

- Emelie Nilsson emelie.nilsson@ttela.se

Det var mycket aktivitete­r och dans när det traditions­enliga firandet gick av stapeln. Solen sken och det var många som var taggade på att återigen få fira midsommar ute med vänner och familj.

Marianne Järpedal och Ann-sofie Saville var några av de som höll i spakarna med dagens musik och aktivitete­r. Iklädda den traditione­lla Tunhemsdrä­kten ledde de dansen runt midsommars­tången. Precis sådär härligt och somrigt som ett svenskt midsommarf­irande med dragspel och sång var det många som dansade med.

Ringarna runt midsommars­tången blev fler och färre och fler igen när människor behövde hämta sig från värmen men sedan tappert återvände.

Några som var med och dansade var vännerna Essme Danielsson och Sellma Kullven.

– Vi brukar alltid fira midsommar tillsamman­s, säger Essme Danielsson och tjejerna berättar att det är roligt att komma tillbaka och kunna göra det här i bygdegårde­n.

Efter att det dansats små grodorna och sjungits om tvättande av kläder var det dags för lekar och aktivitete­r i form av små stafettävl­ingar. Till en början var det de allra yngsta som deltog men med tiden var det också alltfler vuxna som var med när det exempelvis hoppades säck.

Den första stafettävl­ingen var en skidtävlin­g med tre lag. Lagen bestod av tre personer som med samma par skidor skulle lyckas ta sig runt en kon och tillbaka. Allt filmades och fotades av dokumenter­ande vänner och familj.

Vinnarna blev Shuyuan Xiao, hennes son Alexander Xiao och Shuyuans arbetskoll­egas dotter Beda Johansson.

– Det är kul att det är fint väder! När vi dansar runt midsommars­tången brukar det regna, säger Shuyuan Xiao med ett leende.

Att dansa i regn är alltså ingen tradition hon saknar.

Runtom lekarna och aktivitete­rna såldes det bland annat glass och mat. Det var även många som hade med sig picknick och för vissa var det säkerligen den första midsommard­agen i livet.

 ?? BILDER: EMELIE NILSSON ?? Marianne Järpedal och Ann-sofie Saville, klädda i Tunhemsdrä­kten, var några av de som höll i musik och lekar.
BILDER: EMELIE NILSSON Marianne Järpedal och Ann-sofie Saville, klädda i Tunhemsdrä­kten, var några av de som höll i musik och lekar.
 ?? ?? Kompisarna Essme Danielsson, Sellma Kullven och Mona Elfving har som tradition att dansa runt stången i Västra Tunhem.
Kompisarna Essme Danielsson, Sellma Kullven och Mona Elfving har som tradition att dansa runt stången i Västra Tunhem.
 ?? ?? Glada pensionäre­r från Tunhem som strukturer­ade parkeringe­n för alla besökarna.
Glada pensionäre­r från Tunhem som strukturer­ade parkeringe­n för alla besökarna.
 ?? ?? Vinnarna av årets somriga skidtävlin­g: Shuyuan Xiao, sonen Alexander Xiao och arbetskoll­egans dotter Beda Johansson.
Vinnarna av årets somriga skidtävlin­g: Shuyuan Xiao, sonen Alexander Xiao och arbetskoll­egans dotter Beda Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden