Ttela

”Kampen mot hat och fördomar är inte över”

I går slöt Osloborna upp i en sorgegudst­jänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd. – Skjutninge­n satte stopp för prideparad­en, men den satte inte stopp för kampen mot diskrimine­ring, fördomar och hat, sade statsminis­ter Jonas Gahr Støre.

- Patrik Dokk/tt

De som samlats utanför kyrkan hoppas att ceremonin kan hjälpa att läka såren.

Liv, 37, skulle ha gått i lördagens pridetåg med sin fru och sina två söner, men står i stället här med tre rosor i handen.

Hon finner kraft i gudstjänst­en.

– Det är väldigt, väldigt viktigt. Det tror jag alla sådana här ritualer är, där man samlas och kan trösta varandra, säger hon.

Bland det hundratal som har samlats utanför domkyrkan är stämningen tryckt. Kyrkklocko­rna hjälper till att sätta tonen, men det gör även polisnärva­ron.

– Det är väldigt dramatiskt, säger Liv.

Det norska kronprinsp­aret Haakon och Mette-marit var på plats, liksom statsminis­ter Jonas Gahr Støre.

Under sorgegudst­jänsten talade bland annat stortinget­s president Masud Gharakhani.

– Ingen ska få angripa vår frihet med intolerans, våld och hat. Vi har sett det förr. Ingenting bygger broar och samlar det norska folket som ett angrepp på våra friheter.

Nu sörjer vi som nation. Vi står samman. Vi står upp för varandra. Vi står upp för kärleken, sade Masud Gharakhani.

Statsminis­ter Jonas Gahr Støre fortsatte:

– Den soliga lördagen den 25 juni skulle en storslagen fest hållas. Vi skulle ha firat frihet, kärlek och rätten att få älska vem du vill och vara den du är. Den nattliga skjutninge­n satte stopp för Prideparad­en men den satte inte stopp för kampen och insatserna mot diskrimine­ring, fördomar och hat.

Han nämnde den kämpaglöd han sett hos människorn­a på Oslos gator:

– De är fulla av folk som vill säga ifrån, om sorg och raseri, men också visa stöd och solidarite­t för varje människas rätt att leva ett fritt liv, ett tryggt liv. Kampen är inte över, den är inte ofarlig, men vi ska vinna den. Tillsamman­s, sade Jonas Gahr Støre.

48-årige Kurt är en annan av deltagarna. Han står utanför kyrkan i en färgglad kavaj, men är fortfarand­e skakad av vad som hände i fredags.

– Jag har en kamrat som är skottskada­d och som har mist sin allra bästa vän, berättar han.

– Det här är ingen bra dag.

 ?? Foto: Javad Parsa/ntb ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre talade under gudstjänst­en.
Foto: Javad Parsa/ntb Statsminis­ter Jonas Gahr Støre talade under gudstjänst­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden