Ttela

Zara Larsson skriver nya låtar och drömmer om Ullevi

Zara Larsson drömmer om Ullevi och öppnar för att uppträda där nästa år. Närmast ser hon fram emot spelningen på Liseberg 29 juni. – De är ju så härliga, göteborgar­na! Så mysiga och snälla. Lite mer avslappnad­e, så det är som en fest att spela där, säger

- Maria Domellöf-wik maria.domellof@gp.se

Förra året, den 19 november, hade Zara Larssons arenaturné ”Poster girl tour” premiär på Scandinavi­um i Göteborg. Något hon beskriver som förlösande efter flera år av pandemi. – Ja fy fan vad man har saknat det här: att stå på scenen, och åka iväg till nya ställen varje helg. Det finns nästan inget bättre! säger hon på telefon i en paus mellan spelningar på så vitt skilda ställen som Töreboda, Madrid och Debrecen i Ungern.

Inte mycket går upp mot att stå på scen framför publiken, menar hon.

– Jag var väldigt nervös inför den här sommaren, för jag hade ju inte kört på ett tag. Men när man väl är inne i det igen blir det väldigt tydligt: att det är det här som jag har saknat.

Just nu blir det intensiva resor, oftast fredag till söndag.

– Sedan kommer jag hem igen och njuter av vårt landställe under veckorna. Det är helt perfekt!

Mellan showerna skriver hon också låtar till sitt fjärde album, och har kommit en bra bit på väg.

– Ja, jag är snart klar och hur det låter? Det är dynamiskt ... högt och lågt, hårda dansbeats, bra vocals och ett otroligt sound ... lite hårdare trummor ... som i låten ”Love me land” ... lite fioler och lite organiska instrument parat med danstracks. Så det är spännande.

29 juli återvänder Zara Larsson till Göteborg för att spela på Lisebergs stora scen. Mycket har hänt sedan hon stod där sist 2016:

– Jag har släppt ytterligar­e ett album, rest en massa runt om i världen och känner mig mer trygg i mig själv: både som artist och person. I dag är jag bättre på scenen, och har en bättre röst.

Vissa saker är dock sig likt: hon har samma band som sist, även samma dansare.

– Det känns härligt att få göra det här igen tillsamman­s och resa runt ihop som en enda stor familj.

Lisebergs-showen blir snarlik turnépremi­ären i Scandinavi­um, men med ”lite andra kläder och några andra låtar”.

– Det är ju på ett slags tivoli också, så jag tänker att det blir lite friare, säger Zara Larsson som hoppas locka både de som missade förra spelningen och de som var där.

– Publiken i Scandinavi­um är en av de bästa jag haft hittills på turnén. Det är redan snart ett halvår sedan, men just den spelningen var otroligt kul.

Liknande positiva upplevelse­r har hon haft på Way Out West och Summerburs­t.

– De är ju så härliga, göteborgar­na! Så mysiga och snälla. Lite mer avslappnad­e, så det är som en fest att spela där. Nu är jag extremt taggad på att komma tillbaka.

10 juni spelade Laleh på Ullevi och i augusti är det dags för Håkan Hellström. När får vi se Zara Larsson på Ullevi?

– Alltså det är ju en dröm ... svarar sångerskan entusiasti­skt.

– ... att få komma dit, kanske nästa år? Jag hoppas det – det är verkligen en livsdröm. Ett av mina största mål faktiskt, så kanske nästa år, med nästa album?

Nyligen startade Zara Larsson också sitt eget skivbolag, Sommer house records, och köpte rättighete­rna till hela sin katalog. Det kändes viktigt för henne att äga det hon åstadkommi­t hittills.

– Det är ju min pension. Förutom en ekonomisk säkerhet ger det också en bra känsla av rätten till det som är mitt.

Hon tar låten ”Lush life” som exempel, en låt hon sjungit och gjort succé med – men som hon inte skrivit själv.

– Om någon annan hade gjort en cover på den tidigare så hade jag inte haft några rättighete­r alls.

Hon har också lite andra tankar kring sitt nystartade bolag:

– Just nu vill jag fokusera på mig själv lite till. Men det kan hända att jag i framtiden signar någon ny artist. Någon cool, ny, ung tjej eller kille som jag tror på och kanske kan hjälpa fram. Det tror jag skulle vara väldigt kul.

Nyligen släppte Zara Larsson Abbacovern ”Lay all your love on me”. Strax därefter fick hon tillfälle att hänga med Agnetha Fältskog med flera i samband med premiären av Abba-showen i London.

– Det var en otrolig känsla! Bara att se alla fyra tillsamman­s i verklighet­en ... mitt framför ögonen! De var så fina och snälla och gulliga, och jag fick en sådan härlig energi av dem.

Rent musikalisk­t har hon också Abba att tacka för mycket, menar hon:

– Jag är jättepåver­kad av dem – både direkt och indirekt. Som väl alla svenskar, så tycker jag verkligen om Abba. De är en del av den svenska musikens dna, Sveriges största musikexpor­t som har banat väg för en massa andra svenska band ... som Roxette, Robyn och Cardigans. Jag har lyssnat på Abba, liksom min mamma och pappa som hade deras skivor. Kanske att jag missade deras peak på 1970-talet, men musiken i sig är tidlös!

Nu är Zara Larsson själv en stor svensk musikexpor­t med mycket att stå i.

– Jag är en bättre låtskrivar­e nu än när jag slog genom, och vet mer vad jag vill.

Född: 1997 i Stockholm.

Är: Sångerska och låtskrivar­e. Karriär: Slog igenom i TV 4:s Talang 2008 redan som tioåring. Vann finalen med låten ”My Heart Will Go On” och fick ge ut den som singel. Fem år senare kom debut-ep:n ”Introducin­g” vars singel ”Uncover” märktes på topplistor­na i flera europeiska länder. Redan nu var det internatio­nella intresset uppenbart.

Album: 2014 släpptes debutalbum­et ”1” och låten ”Lush life” blev en supersuccé. Andra albumet ”So good” (2017) följdes av ”Poster girl” (2021) med låtar som ”Love me land”, ”Wow” och ”Talk about love” där amerikansk­e rapparen Young Thug gör ett gästspel. I fjol påbörjades en europeisk arenaturné med premiär 19 november på Scandinavi­um i Göteborg. Aktuell: återvänder 29 juni till Göteborg för att spela på Liseberg.

Samtidigt inser jag att det är så många sidor i det här att fokusera på i vår digitala ålder: det räcker inte bara med en bra låt. Det handlar om show, videos, pressbilde­r, Tiktok-inlägg och så vidare ...så jag försöker bry mig lite mer om det också.

Redan som 15-åring började Zara Larsson blogga och profilerad­e sig snabbt som en artist som inte hymlade med sina åsikter.

– Jag bara är sådan som person – delar med mig av vad jag tycker och tänker.

Som tonåring kändes det viktigt att upptäcka feminismen­s positiva sidor och låta ”sina rötter växa ner i myllan av lika lön för lika arbete, allas rätt till lika möjlighete­r och motståndet mot sexuellt våld”.

Som 24-åring publicerar hon nu inte lika ofta uppfordran­de inlägg i sociala medier.

– Jag har absolut samma åsikter, men känner att jag kanske börjar bli lite tjatig och att det i viss mån känns som att slå in öppna dörrar. Det är fint att se att så många av dagens 12–13-åringar redan känner ”Klart att man ska vara feminist!”. Sånt var inte alls lika självklart när jag var ung.

I stället har hon övergått till mer konkret handling:

– När jag går in i en studio vill jag alltid ha en kvinna där. Jag vill inte sitta där med bara män. Gör jag en ny musikvideo – då anställer jag en kvinna som regissör. Ska jag fotografer­as – då anställer jag en kvinna som sminkös. Jag har en annan makt i dag och det känns väldigt kul att kunna få göra det.

Tre av hennes bandmedlem­mar är män, och de vill hon ju trots allt inte sparka, skämtar hon.

– Det hade såklart varit fint att ha ett all-girl-band, men nu är ju bandet jag redan har så fantastisk­a ...

Även om det inte går att förändra hela världen, så kan alla ändå göra lite skillnad i sin vardag, menar hon. Härnäst tänker hon läsa på lite mer inför riksdagsva­let.

– Ja – det är hög tid. Jag ser en stark koppling mellan musik och politik, och även mellan mode och politik, mänskliga rättighete­r och hållbarhet. Någon som står på en scen och gör något kreativt har ju också en hjärna!

Som artist har hon ingenting emot att vara öppen med sina politiska åsikter.

– Jag röstade vänster i förra valet, och tycker att det är viktigt med miljö och jämställdh­et. Så jag är i det hörnet. Kanske kunde jag ha resonerat på ett annat sätt utifrån mitt perspektiv: någon som bor i Stockholms innerstad och har pengar på banken. Men för mig är det viktigt att rösta för de andra: de som inte har det lika gott ställt.

Att göra en live-strömmad konsert för det stora svenska möbelvaruh­uset, som hon gjorde under pandemin, gick väl an – men den var förinspela­d och helt utan överraskni­ngsmoment.

– Att uppträda live är något helt annat, starkt och direkt. Då har du ju publiken framför dig, och kan dela upplevelse­n i stunden. Du ser folk sjunga med i texterna och ha kul. Det är verkligen speciellt.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden