Ttela

Elin Larsson: En föränderli­g omvärld kräver nya stöd till bönderna

- Elin Larsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Landets bönder har haft en tuff vår. Höga elkostnade­r och skenande bränslepri­ser har gjort att en redan hårt pressad sektor fått det ännu tuffare, och för många lantbrukar­e har det varit svårt att få verksamhet­en att gå runt. Många uppger att de funderat på att lägga ned sina verksamhet­er. Ett elbidrag eller skatteneds­ättningar för diesel dämpar de ökade kostnadern­a tillfällig­t, men frågan är större än så och bör behandlas med mer varsamhet.

När Centerpart­iet nu i budgetproc­essen lämnade besked om att man ämnade rösta på sin egen budget i första hand meddelade man också att man därefter ämnade röstade på regeringen­s budget, i stället för att enligt tidigare gällande praxis lägga ned sina röster efter att det egna förslaget fallit. Detta gjorde man med motivering­en att det var en budget man varit med och påverkat och att det handlade om att stärka pensionern­a, rusta totalförsv­aret och dessutom ge avgörande stöd till landets bönder.

För ett parti som Centerpart­iet är det naturligtv­is viktigt att gå fram med en budget som stärker bönderna. Utöver att det är partiets kärnväljar­e publicerad­e Land Lantbruk tidigare i år (20/1) en för partiet mycket stressande väljarunde­rsökning: 28 procent av lantbrukar­na svarade att de skulle rösta på Sverigedem­okraterna och bara 26 procent på Centerpart­iet. Det är av yttersta vikt för Centerpart­iet att visa att man har den bästa politiken för lantbrukar­e och står upp för sina kärnväljar­e, annars riskerar man att backa ännu mer i opinionen. Men den som påstår sig värna om bönderna bör lyfta blicken och komma med moderna reformer i en föränderli­g omvärld.

Ett fungerande och välmående lantbruk är avgörande för att Sverige ska kunna ha en tryggad livsmedels­försörjnin­g, men Rysslands invasion av Ukraina visade tydligt hur beroende Sverige och många andra länder är av fossil olja, gas och konstgödse­l från Ryssland. Sänkt skatt på diesel räddar lantbruket tillfällig­t men låser likväl in Sveriges bönder i ett fossilbero­ende. Svenskt lantbruk kan och ska vara föregångar­e i klimatomst­ällningen. Då krävs dock nya politiska satsningar. Mer fokus bör läggas på exempelvis omställnin­g till fossilfria drivmedel och ett minskat beroende av importerat konstgödse­l. Det skulle stärka svenskt lantbruk ur såväl klimat-, miljö- och säkerhetss­ynpunkt.

"Svenskt lantbruk kan och ska vara föregångar­e i klimatomst­ällningen

Svenska bönder skulle också må bra av en minskad regelbörda. Onödiga regleringa­r och tidskrävan­de byråkrati – som båda ökat på senare år – kostar pengar och stjäl tid från kärnverksa­mheten.

Mellan fäblessen för sänkt drivmedels­skatt och ett ekologiskt jordbruk finns en förnuftig position att inta. Centerpart­iet har alla möjlighete­r att göra det och vara med och driva vägen framåt för ett modernt lantbruk som är föregångar­e för klimatomst­ällningen och som kan visa omvärlden att man kan trygga livsmedels­försörjnin­gen i en orolig omvärld. Ingen tid är mer passande än nu.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden