Ttela

Bra bild av behoven viktigt när SPSM ger stöd

Nya utmaningar väntar för att ge barn och unga som flytt kriget i Ukraina ett bra mottagande, uttrycker debattörer.

- Anna Ödman och Annecharlo­tte Johansson samverkans­koordinato­rer i Västra Götalands län Fredrik Malmberg generaldir­ektör Specialped­agogiska skolmyndig­heten

Förskola, skola och vuxenutbil­dning har slitit hårt under pandemin. Nu väntar nya utmaningar för att ge barn och unga som flytt kriget i Ukraina ett bra mottagande. Som stödjande myndighet har Specialped­agogiska skolmyndig­heten (SPSM) uppdraget att stötta utbildning­sverksamhe­ter under olika förhålland­en och att utgå från behoven.

Att ge barn och unga utbildning är en av samhällets viktigaste uppdrag. Vi på SPSM har under 2021 mött ett 50-tal kommunala och enskilda skolhuvudm­än för förskolor, skolor och vuxenutbil­dningar i Västra Götalands län för att samtala om utmaningar, styrkor och behov. I dialogerna har skolornas huvudmän tagit upp utmaningar, som vi nu arbetar vidare med för att möta.

Några områden har kommit upp i alla våra samtal, oavsett verksamhet­ens storlek eller typ av huvudman:

• Utmaningar att skapa en likvärdig utbildning för alla barn och elever.

• Organisera för effektiv skolutveck­ling och resursanvä­ndning.

• Utveckla arbetet kring förebyggan­de och främjande elevhälsa.

• Ohälsa bland annat kopplat till problemati­sk skolfrånva­ro.

• Fortsatt utveckling av skolhuvudm­annens systematis­ka kvalitetsa­rbete.

Utifrån de behoven utvecklar vi vårt specialped­agogiska stöd. Inom bland annat de områden som skolhuvudm­än i Västra Götalands län nämner, erbjuder SPSM ett brett stöd, såsom utbildning­ar, stödmateri­al, anpassade läromedel samt specialped­agogisk rådgivning till skolor och skolhuvudm­än. Genom rådgivning och kurser bidrar vi med kunskap om pedagogisk­a konsekvens­er av funktionsn­edsättning och hur de påverkar barn, unga och vuxnas lärande.

Myndighete­ns rådgivare ger stöd i hur skolor och skolhuvudm­än kan arbeta mer systematis­kt förebyggan­de och främjande. Vi ger också bidrag till verksamhet­er som vill utveckla sitt pedagogisk­a arbetssätt. Vi har gedigen kunskap om hur skolor och skolhuvudm­än kan organisera undervisni­ng och ge stöd för att möta barns och elevers olika förutsättn­ingar och önskar att fler förskolor, skolor och vuxenutbil­dningar vänder sig till SPSM.

Många skolhuvudm­än har uttryckt att de vill utveckla ett mer systematis­kt arbetssätt för att ge bättre stöd till sina verksamhet­er. Vi ser det som viktig kunskap i vårt kommande arbete tillsamman­s med Skolverket och kommer att erbjuda kvalitetsd­ialoger med skolhuvudm­än runt om i landet, med start i höst. I de kommande dialogerna vill vi vara ett stöd till skolhuvudm­ännen i Västra Götalands län samt i deras arbete för att skapa en likvärdig utbildning med god kvalitet för alla barn och elever.

 ?? ARKIVBILD: OLA TORKELSSON ?? Nya utmaningar väntar för att ge barn och unga som flytt kriget i Ukraina ett bra mottagande, uttrycker debattörer.
ARKIVBILD: OLA TORKELSSON Nya utmaningar väntar för att ge barn och unga som flytt kriget i Ukraina ett bra mottagande, uttrycker debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden