Ttela

Norsk säkerhetsp­olis ska granskas efter dådet i Oslo

Den norska polismyndi­gheten och säkerhetst­jänsten PST ska granskas efter helgens masskjutni­ng i Oslo. I går begärdes den misstänkte gärningsma­nnen Zaniar Matapour häktad i fyra veckor.

-

– Det är fortfarand­e väldigt färskt och vi kommer att få svar på många frågor de kommande dagarna. Samtidigt kan jag redan nu säga att det kommer att ske en utvärderin­g av både PST och polisen efter händelsen, säger justitiemi­nistern Emilie Enger Mehl (Senterpart­iet), till norska TV2. Hon vill dock inte gå in på närmare detaljer kring denna utvärderin­g i nuläget.

PST beskrev tidigt dådet som en misstänkt islamistis­kt motiverad terrorhand­ling. Dess poliser talade med den misstänkte gärningsma­nnen Zaniar Matapour senast i maj i år, då han sades ha visat intresse för yttringar som upplevdes som kränkninga­r av islam.

– Det ansågs inte i dessa samtal att gärningsma­nnen hade våldsinten­tioner, men PST är medveten om att gärningsma­nnen har haft utmaningar kopplade till psykisk hälsa, sade Børge Enoksen, Oslopolise­ns förundersö­kningsleda­re, på lördagen.

Polisen begärde på måndagen att Zaniar Matapour häktas i fyra veckor med brevoch besöksförb­ud under den tiden samt medieförbu­d i två veckor. Oslo tingsrätt väntas komma med ett häktningsb­eslut under måndagseft­ermiddagen.

Polisen arbetar vidare med två huvudsakli­ga teorier till varför 43-årige Matapour öppnade eld mot två krogar och ett gatukök i centrala Oslo under natten till lördag. Den ena går ut på att han hade ett hatmotiv, då en av krogarna som han attackerad­e hade en hbtq-profil. Den andra handlar om hans psykiska hälsa.

– Nu vet vi ännu inte vad som var orsaken till skjutninge­n natten till lördag, men det är klart att det är en viktig uppgift att förhindra att folk blir så sjuka att de begår våldshandl­ingar. Psykisk vård måste nå ut till fler. Det pågår till exempel nu en utvärderin­g av paragrafen för användning­en av tvång inom psykiatrin. Kanske är det något som kan göras här, säger Emilie Enger Mehl.

Den misstänkte­s försvarsad­vokat vill att man avvaktar med att dra några slutsatser om hatmotiv eller terror. Han pekar bland annat på att en av de män som dödades blev skjuten på den av krogarna som inte hade en gayprofil.

Enligt norska medier har den misstänkte 43-åringen tidigare diagnostis­erats med paranoid schizofren­i, vilket framkommer av rättshandl­ingar. Han har tidigare dömts för mindre brott och PST säger sig ha haft ögonen på honom sedan 2015, då han befarades ha närmat sig ett extremisla­mistiskt nätverk.

Skottdådet ägde rum vid en vältrafike­rad korsning i centrala Oslo där det finns flera barer och hotell, intill Oslos tingsrätt. Området ligger ett par hundra meter norr om paradgatan Karl Johan.

Namnen på de två män som sköts till döds i dådet har tillkännag­ivits av polisen och publicerat­s i norska medier. Den ena mannen var född 1962 och den andra 1968.

Den ena mannen var en älskad pappa som kommer att saknas, meddelar dennes familj i ett första uttalande.

Ytterligar­e 21 personer skadades, varav tio allvarligt. Ingen av dem bedöms sväva i livsfara.

Zaniar Matapour misstänks för mord, mordförsök och terrorhand­lingar. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden