Ttela

G7 står bakom Ukraina ”så länge som det krävs”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till G7-ländernas ledare att de ska fortsätta – och trappa upp – bestraffni­ngarna mot Ryssland. Stormakter­na bör göra allt för att kriget ska få ett slut innan årets slut, anser Zelenskyj. De svarar att de stå

-

Den ukrainske ledarens talade till de sju världsleda­rna över länk och bakom stängda dörrar, men detaljer läckte snabbt ut. Zelenskyj krävde dels att de omfattande sanktioner­na mot Ryssland ligger kvar och utökas, enligt källuppgif­ter. Dels att G7-länderna försöker bidra till att kriget ska nå ett slut innan årets slut.

Stormakter­nas ledare låter meddela att de står Ukraina bi ”så länge som det krävs”, i ett uttalande som släpptes vid mötets avslutning.

De kräver att alla ukrainare som Ryssland har fört bort med våld ska släppas omedelbart och att alla matexporte­r från Ukraina släpps fram. De uttrycker också en oro över ryska planer att placera robotar med förmåga att bära kärnvapen i allierade Belarus.

”Vi uppmanar Ryssland att uppträda ansvarsful­lt och agera återhållsa­mt”, meddelar de.

Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz kommentera­r mötet via Twitter:

”Som G7 står vi enade på Ukrainas sida och kommer att fortsätta ge vårt stöd. I och med det kommer vi alla behöva fatta tuffa men nödvändiga beslut”.

Innan Ukrainas president anslöt till G7-ledarnas möte i de bayerska alperna hade han lagt fram sina önskningar i sitt dagliga tal som publiceras i sociala medier. Där bad han om nya luftvärnss­ystem och nya sanktioner mot Ryssland.

– Partner måste agera snabbare om de verkligen är partner och inte observatör­er sade presidente­n i videotalet.

Att dröja med vapenlever­anser är ”en inbjudan för Ryssland att slå till igen och igen”, sade presidente­n. (TT)

USA:S Joe Biden, Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson, Japans Fumio Kishida, Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen, EU:S rådsordför­ande Charles Michel, Italiens Mario Draghi, Kanadas Justin Trudeau, Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Olaf Scholz.

19 år, befann sig på nattklubbe­n i den sydafrikan­ska kuststaden East London i helgen, då 21 ungdomar miste livet. Polisen fortsätter utredninge­n av de mystiska dödsfallen. Misstankar om en gasläcka eller spritförgi­ftning har väckts. (TT-AFP)

” Jag kände en stark lukt från någon sprej. Folk skrek: vi dör och vi kvävs. Sinovuyo Monyane,

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden