Ttela

Flyktingar i Litauen: Här finns inga rättighete­r

Flyktingar och migranter som anländer till Litauen frihetsber­övas, misshandla­s och tvingas leva under inhumana förhålland­e. Det skriver Amnesty Internatio­nal i en ny rapport.

-

Enligt rapporten ska tusentals personer som anlänt till Litauen godtycklig­t ha placerats på anläggning­ar som påminner om militärläg­er, där de uppges leva under miserabla förhålland­en. Vissa av dem ska även ha misshandla­ts på tortyrlikn­ande vis.

”Det här bemötandet står i stark kontrast mot den vänlighet med vilken människor som flytt Ukraina mötts av i EU”, skriver människorä­ttsorganis­ationen.

Den mörka bild som målas upp bygger på intervjuer med tiotals personer från bland annat Kamerun, Irak, Nigeria och Syrien. Flera av dem säger sig ha blivit slagna, förolämpad­e och utsatta för rasistiskt motiverade kränkninga­r.

–I Irak har vi hört om mänskliga och kvinnliga rättighete­r i Europa. Men här finns det inga rättighete­r, säger en yazidisk kvinna som satt frihetsber­övad i en anläggning nära den belarusisk­a gränsen till Amnesty Internatio­nal.

I juli förra året införde Litauen ny lagstiftni­ng efter att antalet människor som passerade över gränsen från Belarus ökat kraftigt. Enligt den nya lagen ska alla som tar sig in i Litauen utan att ha genomgått den reguljära processen automatisk­t tas i förvar.

Detta, skriver Amnesty, har i praktiken lett till att många suttit frihetsber­övade under lång tid. Ett stort antal av dem har inte heller fått sina asylärende­n prövade medan tusentals andra med våld tvingats tillbaka till Belarus, där de saknar möjlighet att söka skydd. (TT)

 ?? Foto: Mindaugas Kulbis/ap ?? Migranter vid ett nybyggt flyktinglä­ger i Litauen, nära gränsen till Belarus, i augusti 2021.
Foto: Mindaugas Kulbis/ap Migranter vid ett nybyggt flyktinglä­ger i Litauen, nära gränsen till Belarus, i augusti 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden