Ttela

Vi/samhället måste knäcka gängkrimin­aliteten

Vi socialdemo­krater vet att i slutändan kan vi bara lösa detta tillsamman­s, uttrycker partisekre­terare Tobias Baudin.

- Tobias Baudin partisekre­terare Socialdemo­kraterna

Att sprida rädsla i sitt grannskap genom våld, hot och stöld är oacceptabe­lt. Trots att svenska fängelser är överfulla fortsätter det och det sker i Trollhätta­n och i hela Sverige. Orsaken är förstås att vi, samhället, inte lyckats knäcka gängen i grunden. Vi måste vara beredda att göra allt för att lyckas. Det pratade jag med många Trollhätte­bor om på mitt besök i måndags.

För att på riktigt få slut på gängen ser vi socialdemo­krater tre områden som avgörande. För det första – grovt kriminella ska inte komma undan. Vi vill fortsätta bygga ut polisen, ge dem ökade befogenhet­er och skärpa straffen.

Ge polisen större möjlighete­r att i hemlighet avlyssna innan brott sker.

Ett straffpålä­gg för gängbrott. En ny form av straffskär­pningsrege­l införs i brottsbalk­en. Straffpålä­gget leder till längre straff för gängen.

Skärpta straff för brott som gängen ofta förknippas med, bland annat grov utpressnin­g, grovt olaga hot och rån.

De som rekryterar barn till kriminella handlingar förstör medvetet ett ungt liv – det ska vara straffbart att rekrytera unga till gäng.

Ge socialtjän­sten större möjlighete­r att agera tidigare, även utan föräldrars samtycke.

För det andra – stoppa pengaflöde­na. Det ska vara svårt, jobbigt och fattigt att försöka tjäna pengar på narkotika eller mygla företag, svarta pengar, pengatvätt eller bidragsfus­k.

Straffen för narkotikah­andel ska skärpas ytterligar­e.

Tillgångar ska kunna beslagtas – saknar man inkomst, rör sig i kriminella kretsar och kör dyra bilar så måste man kunna bevisa hur man fick dem.

Försvåra för arbetslivs­kriminalit­eten och fusket med arbetskraf­tsinvandri­ng.

Men, här har också alla ett individuel­lt ansvar. Vi måste ta avstånd från festknarka­nde och fundera på vem som egentligen gynnas av det där superbilli­ga altanbygge­t.

För det tredje – ska vi knäcka gängen måste vi bryta segregatio­nen. Vi ska inte ha parallells­amhällen som bryter isär Sverige. Och vi ska stoppa unga innan de har pistolen i hand. Hela samhället måste mobilisera om vi ska lyckas.

Unga måste ha en annan riktning i livet än kriminalit­et. När det är på väg att gå fel ska socialtjän­sten kunna agera i tid. Skolan är ett vaccin som ger barn motståndsk­raft mot fel vägval i livet. Det handlar om både framtidstr­o och jobb. Arbete är försörjnin­g, men ger också tillhörigh­et i samhället. I Sverige ska det vara tydligt att alla ska jobba, både kvinnor och män. Vi socialdemo­krater vet att i slutändan kan vi bara lösa detta tillsamman­s i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden