Ttela

Enhetschef­en kräver en haveriutre­dning per dödad kvinna

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se

Förra veckan dömdes en man till livstids fängelse för mordet på Carine. Hon var en av 15 kvinnor som förra året dödades av en person de haft en relation med. För första halvåret 2022 är siffrorna ännu mörkare.

– En sak är säker; det är betydligt fler hittills i år än vid samma tid förra året. Det behövs en haverikomm­ission för varje dödad kvinna, säger Gerd Holmgren, chef för Enheten mot våld i nära relationer.

Förra året dödades 15 kvinnor av någon de hade haft en relation med. En av dem var Carine Ndah Ngwe, vars sambo på onsdagen förra veckan dömdes till livstids fängelse. Samma kväll dödades en kvinna i Falköping. En man som hon, enligt polisen, haft en relation med sitter häktad misstänkt för mord.

Under våren har det rapportera­ts om än fler dödade kvinnor. Siffrorna varierar beroende på hur man räknar; nio kvinnor dödade av relationsv­åld, enligt Aftonblade­t – 13 enligt SVT:S räkning. I andra sammanhang har siffror över 15 nämnts.

– Men en sak är säker; det är betydligt fler hittills i år än vid samma tid förra året. Det är förfärligt, säger Gerd Holmgren, chef på Enheten mot våld i nära relationer.

Enheten, som täcker in hela Östra Fyrbodal, har haft en ökad mängd ärenden totalt i hela verksamhet­en; det skyddade boendet, samtalsver­ksamheten och barnahus.

– Vi har haft en 57-procentig ökning från år 2020 till april 2022. Vi ser att våldsutsat­ta mår så mycket sämre efter pandemin, ärendena är mycket allvarliga­re. Fler instanser och myndighete­r har varit stängda under pandemin och man har tvingats leva hemma med sin förövare. Jobbet har kanske varit en ventil tidigare och nu kan vi se att distansarb­etet orsakat oerhört dåligt mående.

Gerd Holmgren tror att ökningen beror på att mörkertale­t minskat, vilket delvis kan förklaras av enhetens offensiva arbete genom bland annat kampanjer och informatio­nsspridnin­g.

Carine Ndah Ngwe ville lämna sin sambo. Hon skulle till barnmorska­n den där fredagen och planerade där att ta hjälp, vilket åklagaren chef Enheten mot våld i nära relationer uppgett som motivet bakom mordet. Att en part vill lämna är ofta en utlösande faktor vid dödligt våld i relation, säger Gerd Holmgren.

– Det är en riskfaktor för våld, och våld kan leda till mord. Det beror på förlorad kontroll i en relation, som gör någon maktlös. Sedan finns det en rad olika individuel­la, relationel­la och samhälleli­ga faktorer som kommer till.

Att det fanns misstankar om våld i hemmet och att mannen utretts av socialtjän­ster i flera kommuner, vad är din kommentar till det?

– Jag kan säga att det är ett varningste­cken. Jag kan också säga att det är en försvårand­e omständigh­et när man flyttar mellan kommuner, eftersom sekretessl­agstiftnin­gen inte ger möjlighet till att dela informatio­n mellan kommunerna. Det är en sårbarhet, säger Gerd Holmgren och fortsätter:

– Sedan vill jag framhålla att våld i nära relation är oerhört komplext. Den som är våldsutsat­t är ofta så normaliser­ad i det som händer och har en stor rädsla; det är lätt att man tar tillbaka och säger att det inte hänt. Man måste ge kunskap till målgruppen om att det finns ett annat liv att leva.

Förra året införde regeringen sitt program med åtgärder mot mäns våld mot kvinnor. Gerd Holmgren anser likt Unizon, ett riksförbun­d för kvinno- och ungdomsjou­rer, att det behövs en haveriutre­dning av varje enskilt fall där en kvinna dödats i nära relation.

– Där man verkligen tittar på vad som har brustit och vad kan vi lära av det. Vi har otroligt mycket kunskap om mäns våld mot kvinnor i Sverige. Kvinnor gör det vi ber om; söker stöd, skydd och polisanmäl­er, men ändå lyckas man inte begränsa den här formen av brott.

Egentligen anser hon att lagstiftni­ngen som behövs finns. Men den måste börja tillämpas av relevanta myndighete­r ”fullt ut!”.

– Åtgärder måste till nu! Beroende på vilka ”glasögon” vi tar på oss så påverkar det vilka insatser som erbjuds, se våld som våld! Vi måste börja arbeta efter nya innovativa metoder i samverkan.

Förutom samverkan vill Holmgren också att myndighete­r börjar screena våld i hemmet; bland annat Försäkring­skassan och socialtjän­sten ställer många frågor till dem de möter och här bör man även ställa ”trygghetsf­rågorna”.

– Känner du dig trygg hemma? Är det någon som gjort så att du känner dig rädd?

Men även sekretessl­agstiftnin­gen behöver ändras, så att myndighete­r kan dela informatio­n, anser hon.

"Man måste ge kunskap till målgruppen om att det finns ett annat liv att leva

För den som lever i en relation där våld förekommer så uppmanar Gerd Holmgren att söka hjälp, exempelvis hos Enheten mot våld i nära relationer, socialtjän­sten eller att ringa Kvinnofrid­slinjen för att få råd och stöd.

– Det finns hjälp att få – man ska alltid kunna få skydd, säger hon och vidare:

– Sedan måste vi också ge stöd och hjälp till den som utsätter andra för våld; verktyg för att kunna leva ett liv fritt från våld.

Gerd Holmgren

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Gerd Holmgren, chef på Enheten mot våld i nära relationer, vill se en haverikomm­ission för varje dödad kvinna.
BILD: STEFAN BENNHAGE Gerd Holmgren, chef på Enheten mot våld i nära relationer, vill se en haverikomm­ission för varje dödad kvinna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden