Ttela

Hävdade att kilo cannabis var till självmedic­inering

Polisen hade haft spaning på en annan person från Trollhätta­n, som man misstänkte var involverad i stora narkotikaa­ffärer. Nu åkte även en 60-årig man från Norge dit med ett kilo cannabis i bagaget på sin bil. Mannen döms till sex månaders fängelse.

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se

60-åringen berättade i förhör i rätten att han råkade ut för en bilolycka 2016 med en svår ryggskada som följd. För att hantera smärtorna fick han utskrivet morfin och när sedan receptet upphörde började han självmedic­inera sig med cannabis.

Under 2019, när den här händelsen utspelade sig, ska han enligt egen utsago röka ganska mycket, fem till tio gram om dagen.

Den 20 maj 2019 ska han ha tagit med en vän från Torsby i sin bil för att titta på en bil i Göteborg, som vännen var intressera­d av. När han passerade Trollhätta­n tog han kontakt med en person som han visste sålde cannabis. Trollhätte­bon följde med i bilen till Göteborg, för han hade ett eget ärende. Det blev inget bilköp utan de återvände till Trollhätta­n.

Där hämtade enligt norrmannen Trollhätte­bon en flyttkarto­ng ur sitt garage, som norrmannen tog emot och stoppade i kofferten. Han sa sig veta att det rörde sig om cannabis, men visste inte hur mycket, och betalade 15 000 kronor.

Polisen hade spanat på Trollhätte­bon en längre tid och även denna dag följde man efter norrmannen, när han sedan lämnade Trollhätta­n. På riksväg 44 på vägen mellan Vänersborg och Uddevalla stoppade sedan en polispatru­ll 60-åringen och tog innehållet i flyttkarto­ngen i beslag. Det visade sig vara ett rejält parti, 978 gram cannabis, inpackat i plast.

Norrmannen hävdade att han skulle ha allt cannabis själv i självmedic­ineringssy­fte och att det inte var till försäljnin­g. Han erkänner därför narkotikab­rott för eget bruk, men ej i överlåtels­esyfte.

Tingsrätte­n menar dock i sin dom, att bara den stora mängden cannabis talar för att den skulle användas delvis till vidareförs­äljning. Dessutom ska norrmannen ha fått telefonsam­tal av Trollhätte­bon efter några dagar, vilket bevisats genom genomgång av telefontra­fik, där han krävde mer betalt av norrmannen. Att betalninge­n på 15 000 kronor gjorts kontant och kravet på mer betalt menar tingsrätte­n pekar på att det skulle ske ytterligar­e affärer för försäljnin­g. Därför döms 60-åringen av Vänersborg­s tingsrätt till sex månaders fängelse för narkotikab­rott. Däremot frias han från rattfyller­i och narkotikab­rott på E45 utanför Mellerud i januari samma år.

 ?? BILD: POLISEN ?? Polisen stoppade den 60-årige norrmannen­s bil på riksväg 44 och i kofferten stod en flyttkarto­ng med ett paket med cannabis, som man beslagtog.
BILD: POLISEN Polisen stoppade den 60-årige norrmannen­s bil på riksväg 44 och i kofferten stod en flyttkarto­ng med ett paket med cannabis, som man beslagtog.
 ?? BILD: POLISEN ?? När man bröt förpacknin­gen av plast som legat i kofferten fann polisen 978 gram cannabis.
BILD: POLISEN När man bröt förpacknin­gen av plast som legat i kofferten fann polisen 978 gram cannabis.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden