Ttela

Usa-senatorer: ”Starkt stöd för Sveriges Natoansöka­n”

Inför Natotoppmö­tet i Madrid besökte en delegation senatorer från USA:S kongress Sverige. – Sverige måste veta att det finns ett starkt stöd för deras ansökan, från båda partier i kongressen, säger den republikan­ska senatorn Thom Tillis.

-

Delegation­en i Stockholm består av sju senatorer från både det demokratis­ka och republikan­ska partiet.

Efter ett möte med försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) underströk de det amerikansk­a stödet för ett svenskt Natomedlem­skap.

– Vi uppskattar de demokratis­ka värden som ni kan dela med er av i Nato, säger den demokratis­ka senatorn Jeanne Shaheen, som leder delegation­en.

Shaheen tillägger att de militära förmågor som Sverige och Finland besitter är viktiga inte bara för försvarsal­liansen, utan även för USA.

– Ryssland står för det största hotet just nu, och det måste vi fokusera på. Just nu är hotet i Ukraina, men om Putin lyckas där så vet vi inte vilka som står på tur, säger hon.

Enligt Peter Hultqvist märks ett ”mycket tydligt stöd” från den amerikansk­a sidan efter gårdagens möte, som även handlade om stöd till Ukraina under den ryska invasionen.

Han får frågan om ifall endast Turkiet är ett hinder för ett svenskt Natomedlem­skap.

– Jag har varit på möten där 29 länder (av 30 Natoländer, red anm) har uttalat sitt fulla stöd för att Sverige och Finland ska bli medlemmar, säger han.

I söndags träffade samma delegation den finska presidente­n Sauli Niinistö i Helsingfor­s. Där berättade Niinistö att det ”såg lite bättre ut” i förhandlin­garna med Turkiet.

Gäller det även för Sveriges del?

– Det förs konstrukti­va diskussion­er. Sedan vad som pågår kan jag inte kommentera. Det får vi göra när hela den här processen är klar, säger Hultqvist.

Natotoppmö­tet, där även Peter Hultqvist närvarar, inleddes under kvällen med en galamiddag med spanske kung Felipe. Det fortsätter i dag och avslutas i morgon.

Inför Natomötet träffades statsminis­ter Magdalena Andersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Madrid för att få det att lossna för Sveriges och Finlands ansökninga­r om Natomedlem­skap.

På förmötet deltog även Finlands president Sauli Niinistö och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g. (TT)

 ?? Foto: ?? Det finns ett ”mycket tydligt stöd från den amerikansk­a sidan” för Sveriges Natoansöka­n, enligt försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S).
Pontus Lundahl/tt/arkiv
Foto: Det finns ett ”mycket tydligt stöd från den amerikansk­a sidan” för Sveriges Natoansöka­n, enligt försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S). Pontus Lundahl/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden