Ttela

G7: En ”avskyvärd” attack

Dödssiffra­n stiger efter den ryska robotattac­ken mot ett köpcentrum i Krementjuk i mellersta Ukraina i måndags. Minst 18 har hittats döda och närmare 60 har skadats.

-

Ett intensivt räddningsa­rbete har pågått vid köpcentrum­et, som började brinna när den ryska roboten slog ner på måndagen.

18 människor hade dagen efter attacken bekräftats döda, enligt regionens guvernör Dmytro Lunin, och 59 människor var skadatde, enligt Serhij Kruk vid landets räddningst­jänst.

”Räddningsa­rbetet pågår dygnet runt”, skriver Serhij Kruk på Telegram.

Attacken skedde när köpcentrum­et var som mest välbesökt och 1000 personer tros ha befunnit sig i byggnaden.

”Jag vill ännu en gång betona: ignorera inte flyglarmen”, skriver Kruk.

I början av kriget avbröts all verksamhet när flyglarmen ljöd, men människor har börjat vänja sig och ignorerar dem säger ett butiksbitr­äde i köpcentrum­et som The Guardian pratat med.

–Det är tyvärr vad som hände i går också, säger hon.

Ryssland, som har en historia av att attackera civila mål som sjukhus, teatrar och tågstation­er i Ukraina, förnekar skuld genom den ryske biträdande Fn-ambassadör­en Dmitrij Poljanskij. Han hävdar på Twitter att händelsen är en ”ukrainsk provokatio­n” och från den ryska regeringen påstås det att attacken isjälva verket var mot ett militärt mål.

Angreppet fördöms av såväl USA som övriga G7-länder.

”Rysslands attack mot civila på ett köpcentrum är grym. Vi känner med det ukrainska folket. Som visats vid G7-toppmötet kommer USA tillsamman­s med våra allierade och partner att fortsätta att hålla Ryssland ansvarigt för sådana grymheter”, skriver USA:S president Joe Biden på Twitter.

De samlade G7-ledarna kallar i ett uttalande attacken för ”avskyvärd”:

”Urskillnin­gslösa attacker på oskyldiga civila utgör ett krigsbrott”, skriver stormakter­nas ledare.

Ukraina vädjade efter attacken om ett krismöte i FN, något som beviljats genom ett extrainsat­t möte med säkerhetsr­ådet i New York. Det var planerat till i går kväll svensk tid, efter denna upplagas pressläggn­ing.

–Den ryska attacken är en av de mest skamlösa terrorhand­lingarna i europeisk historia, sade president Volodymyr Zelenskyj i sitt kvällstal.

Fn-talesperso­nen Stéphane Dujarric säger att fastän antalet dödade inte ännu bekräftats så är ”en attack mot ett köpcentrum bedrövligt, oavsett antal (dödsoffer)”. (TT-AP-AFP)

 ?? Foto: Efrem Lukatsky/ap ?? En kvinna som skadades vid attacken får vård på ett sjukhus i Krementjuk.
Foto: Efrem Lukatsky/ap En kvinna som skadades vid attacken får vård på ett sjukhus i Krementjuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden