Ttela

Expert om abortbeslu­tet: Fler kvinnor kommer dö

Fler kvinnor kommer att dö och fler barn kommer att bli föräldralö­sa när aborträtte­n rivs upp i USA, enligt experten. har en enorm effekt, säger Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

- Av Martina Karpmyr/tt

– Det

USA:S högsta domstol beslutade i slutet av förra veckan att riva upp domen ”Roe mot Wade”, vilket gör det möjligt för enskilda delstater att förbjuda aborter.

Beslutet påverkar inte bara kvinnor, säger Lena Marions, docent vid Karolinska institutet, utan även familjer, barn och tilliten till sjukvården.

– Det kommer bli fler kvinnor som dör, oavsett om de fortsätter eller avbryter sin graviditet, men också fler föräldralö­sa barn.

Bland de så kallade i-länderna har USA redan i dag högst mödradödli­ghet, säger Marions. Läget kan nu förvärras ytterligar­e, i och med delstatern­as allt strängare abortlagst­iftningar.

Det är dock inte en ökning av illegala aborter som är den största riskfaktor­n, utan att fler tvingas genomgå en oönskad graviditet.

– Att vara gravid är mycket farligare än att göra abort, säger hon och fortsätter:

– Många kommer fortsätta sina graviditet­er och dö av det, må dåligt det eller bli sjuka av det.

För personer med bakomligga­nde sjukdomar kan det vara riskfyllt att genomgå en graviditet.

Gravida kan exempelvis inte påbörja eller fortsätta en cancerbeha­ndling, vilket kan få stora konsekvens­er för sjukdomsfö­rloppet och chanserna att överleva. Personer med hjärtsjukd­omar kan också riskera en försämrad hjärtfunkt­ion under graviditet­en.

– En del delstater är stenhårda. Bara vid akut hot mot kvinnans liv kan det göras undantag, och det är inte alls säkert att det här skulle räknas som ett sådant skäl, säger Marions.

Mödradödli­gheten i USA är högre bland svarta kvinnor och utlandsföd­da. Det kan till viss del kopplas till etnicitet, men handlar i huvudsak om socioekono­miska förutsättn­ingar.

– Jag tror det kommer att bli värre. Rika vita kommer alltid kunna få en säker abort, har man pengar och kontakter kan man alltid lyckas med det, säger Marions.

När möjlighete­n att göra abort minskar för alla, men bristen på tillgång slår hårdare mot vissa, kan mödradödli­gheten fortsätta att öka oproportio­nerligt för socioekono­miskt utsatta.

I dag finns läkemedel för att avsluta en graviditet och risken för traumaskad­or har därför minskat, även om aborten görs illegalt, enligt Marions.

Men det finns faror med att använda läkemedlen på fel sätt. Mycket hänger på att med ultraljud säkerställ­a hur långt graviditet­en är gången, vilket avgör vilken behandling som krävs. Där blir tillliten till vården avgörande.

– Om det uppstår komplikati­oner så ska man vända sig till sin vårdgivare, men det vågar man ju inte, för då kan man bli anmäld, säger Marions.

Fel användning av läkemedel kan leda till att aborten inte lyckas eller att den blir ofullständ­ig, vilket kan orsaka större blödningar som i vissa fall kräver en blodtransf­usion.

–Säg att du åker till en annan delstat och får tabletter, åker hem och får en riklig blödning, då kan man kanske inte söka vård utan att riskera straff.

Före ”Roe mot Wade” tillhandah­ölls i 1960-talets USA dyra, illegala och tveksamma kirurgiska aborter av maffian. Galgar sägs även ha använts av kvinnor som utfört aborter på egen hand.

Och det är inte omöjligt att illegal handel med abortpille­r och andra läkemedel för abort uppstår om inte vården kan erbjuda det.

– En svart marknad kan det säkert bli, det finns alltid folk som vill tjäna pengar, säger Marions.

 ?? Foto: Keith Birmingham/the ?? Polis i Los Angeles drabbar samman med demonstran­ter som protestera­r mot högsta domstolens beslut att riva upp ”Roe mot Wade”.
Orange County Register via AP
Foto: Keith Birmingham/the Polis i Los Angeles drabbar samman med demonstran­ter som protestera­r mot högsta domstolens beslut att riva upp ”Roe mot Wade”. Orange County Register via AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden