Ttela

Alfredsson och Sedinarna invalda i Hall of Fame

Tre imponerand­e svenska Nhl-karriärer. Daniel Sedin, Henrik Sedin och Daniel Alfredsson väljs in i Hockey Hall of Fame.

- Rico Liljedahl

Varje år väljer museet Hockey Hall of Fame (HHOF) in nya spelare som varit betydelsef­ulla för ishockeyns utveckling i allmänhet och nordamerik­ansk hockey i synnerhet. Museet ligger i Toronto i Kanada.

I år stod Henrik Sedin, Daniel Sedin och Daniel Alfredsson på tur. Utöver svenskarna valdes även Riikka Sallinen, från Finland, och kanadensar­en Roberto Luongo in. Sallinen är den första kvinnliga finländare­n att väljas in i Hall of Fame.

– Människorn­a i Ottawa lärde mig vad det innebär att lämna tillbaka och göra skillnad i samhället. För detta är jag så tacksam, säger Daniel Alfredsson till HHOF:S webbplats.

Efter att ingen valts in i HHOF under 2021, på grund av pandemin, var tre av fem invalda spelare svenskar.

– Jag är verkligen stolt över detta särskilda erkännande. Min bror och jag kom till ligan tillsamman­s och att väljas in tillsamman­s med honom är extra speciellt, säger Daniel Sedin.

– Jag kände mycket stolthet över att spela i Vancouver och är lycklig för att jag har fått stöd av så många stora lagkamrate­r och tränare. Jag vill tacka supportrar­na och alla som är knutna till Canucksorg­anisatione­n, säger Henrik Sedin.

Både Henrik och Daniels Sedins tröjnummer (Henriks nummer 33 och Daniels nummer 22) pensionera­des 2020 av Vancouver Canucks. Tvillingar­na spenderade hela sina Nhl-karriärer i organisati­onen.

Alfredsson­s spelade i nummer 11 i Ottawa Senators, en nummer som numera är pensionera­t i organisati­onen.

Hall of Fame består av två kategorier, spelare och byggare. Luongo, svenskarna och Sallinen valdes alla in i den kategorin. I kategorin byggare valdes endast kandandens­aren Herb Carnegie in i år.

 ?? ARKIVBILDE­R: FRED CHARTRAND, JASON FRANSON ?? Daniel Alfredsson, Daniel Sedin (22) och Henrik Sedin (33) har valts in i Hockey Hall of Fame 2022.
ARKIVBILDE­R: FRED CHARTRAND, JASON FRANSON Daniel Alfredsson, Daniel Sedin (22) och Henrik Sedin (33) har valts in i Hockey Hall of Fame 2022.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden