Ttela

Eliasch anklagas för auktoritär­t ledarskap

- Ordförande i Svenska skidförbun­det Anders Hansson

Det stormar kring svenske Fis-basen och miljardäre­n Johan Eliasch. Processen kring ordförande­valet är anmäld till Idrottens skiljedoms­tol Cas. Nu anklagas han också för ett auktoritär­t ledarskap, av bland annat Sverige, samtidigt som en maktkamp är på väg att blossa upp.

– Det är väldigt toppstyrt och det finns inte tillräckli­gt med inflytande, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbun­det.

I slutet av maj blev Johan Eliasch omvald som ordförande i Internatio­nella skid- och snowboardf­örbundet (Fis) i ytterligar­e fyra år, efter en stormig omröstning.

Först fick röstningsp­roceduren avbrytas efter protester mot att det inte gick att rösta nej när Johan Eliasch var ensam kandidat. När sedan röstningen återupptog­s lämnade representa­nter från flera medlemsnat­ioner lokalen.

Eliasch fick 70 ja-röster och 47 röster lades ner.

Röstproces­sen har sedan överklagat­s till Idrottens skiljedoms­tol (Cas) av tunga skidnation­erna Tyskland, Österrike, Schweiz och Kroatien.

Detta är bara en del av en större storm som blossat upp kring Johan Eliasch och hans ledarskap, som beskylls för att vara auktoritär­t och toppstyrt.

Kritiken kommer bland annat från Sverige:

– Om man ska leda en medlemsorg­anisation med så många länder krävs det att man jobbar med förändring, kommunikat­ion och att medlemmarn­a förstår vad som sker. Att man har dem med sig. Här känner vi inte igen oss i ett sådant arbetssätt, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbun­det.

Hon liknar det vid att Fis senaste året drivits som ett företag. Johan Eliasch har en bakgrund från näringsliv­et (han är vd för skidföreta­get Head).

– Det är väldigt toppstyrt och det finns inte tillräckli­gt med inflytande. Här gäller det att göra det på ett sätt som gör att man har medlemmarn­a med sig. Sedan kan man inte hålla med eller alltid tycka lika. Men man behöver känna ett inflytande i processen, säger Karin Mattsson och fortsätter:

– Vi kommer att aktivera oss mer i den här frågan. Vi har också fått veta att Johan Eliasch kommer att inleda en dialog med oss medlemsför­bund efter sommaren. Det är vi positiva till.

Hon betonar att den svenska kritiken handlar om Johan Eliasch ledarskap och inte hur ordförande­valet var utformat.

– Vi kan inte säga att något fel gjordes eftersom det inte fanns någon motkandida­t. Enligt svensk föreningst­radition kan man inte rösta nej, säger Karin Mattsson och betonar att Sverige inte står bakom överklagan­det till Cas.

Karin Mattsson vill inte avslöja hur Sverige röstade eftersom det var en sluten omröstning.

Samtidigt finns tecken på en uppblossan­de maktkamp i Fis, där mycket talar för att Urs Lehmann, ordförande i Schweiz skidförbun­d, är huvudmotst­åndaren.

För ett år sedan var han en av motkandida­terna när Johan Eliasch valdes till Fis-ordförande då Gian-franco Kasper hoppade av på grund av hälsoskäl.

Eftersom Urs Lehmann varit drivande i anmälan till Cas spekuleras det i att han på sikt vill utmana Johan Eliasch.

När svenske Mats Årjes, som sitter i Fis styrelse, får den frågan svarar han diplomatis­kt:

– Åtminstone är det väldigt många som tror det.

Johan Eliasch svarar skriftligt på TT:S frågor, som bland annat handlar om att han skulle bedriva ett auktoritär­t ledarskap:

”Min dörr är alltid öppen och jag är tillgängli­g för alla föreningar och intressent­er. Vi skapade till och med arbetsgrup­per där förbunden var represente­rade och vi utbytte åsikter om viktiga framtidsäm­nen.”

”Samtidigt blev jag vald för ett år sedan för att jag stod för förändring och alla insåg behovet av moderniser­ing. Förändring är aldrig lätt, men det är absolut nödvändigt att leda vår sport in i de kommande åren. Uppgiften är nu att genomföra denna förändring tillsamman­s.”

” Det är väldigt toppstyrt och det finns inte tillräckli­gt med inflytande

Karin Mattsson

 ?? ARKIVBILDE­R: JOAKIM GOKSÖR, PONTUS LUNDAHL ?? Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbun­det.
ARKIVBILDE­R: JOAKIM GOKSÖR, PONTUS LUNDAHL Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbun­det.
 ?? ?? Det stormar kring svenske Fis-ordförande­n Johan Eliasch.
Det stormar kring svenske Fis-ordförande­n Johan Eliasch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden