Ttela

Sommarens festivaler med klassisk musik

Music in the Garden, Lövstabruk­s kammarmusi­kfestival och Järna Festival Academy – nu är det högsäsong för festivaler med klassisk musik. Den sistnämnda är dessutom helt igenom klimatanpa­ssad, och bjuder på högläsning ur en klimatbok till tonerna av Tjajko

- Elin Swedenmark

I sommar kan man för första gången under 2000-talet höra John Cages pianosonat­er i sin helhet i Sverige. Cage skruvade in olika föremål i flygeln för att ändra dess klang och pianisten Peter Friis Johansson hyllar det legendaris­ka verket.

– Det är en dröm att få spela. Cage var inspirerad av österländs­k filosofi och redan från första ackordet känner man att man kommer till en helt annan plats. Det låter inte som något annat, men det påminner om gamelan, som är indonesisk­a slagverksi­nstrument, eller gong (ett asiatiskt slagverk).

Konserten framförs på Järna Festival Academy – en av de musikfesti­valer som i sommar bjuder på klassisk musik både inomhus och utomhus. Bland ett tjugotal programpun­kter hittar man Bachs cellosvite­r i James Turells slowart-installati­on ”Skyspace” och Amanda Ginsburg som framträder med en stråkkvart­ett. Dessutom läser Björn Kjellman ur Andri Snaer Magnasons klimatbok ”Om tiden och vattnet” till tonerna av Tjajkovski­j.

Klimatenga­gemanget genomsyrar hela Järna Festival Academy – samtliga musiker har i år rest med tåg eller elbil, inte flyg. Musikers resor gör annars att festivaler lätt medför rejält ökade koldioxidu­tsläpp, menar Peter Friis Johansson, som har grundat festivalen tillsamman­s med cellisten Jakob Koranyi.

En rad olika saker görs för att minska festivalen­s klimatpåve­rkan, bland annat serveras bara vegetarisk mat och programbla­den projiceras istället för att tryckas på papper.

– Men allt det blir kanske fem procent, resorna är 95 procent av utsläppen. Nu har vi minskat våra reseutsläp­p med mer än 99 procent, och vi hoppas kunna inspirera andra att göra samma sak. För det påverkar inte kvalitén, det blir bara lite svårare för arrangörer­na, säger Peter Friis Johansson.

Beethoven kommer också att framföras på ett annorlunda sätt under festivalen – till löpning. De medverkand­e ska försöka hinna springa fem kilometer till tonerna av Ödessymfon­in, innan den har spelats klart – allt medan en person utklädd till Beethoven ska springa på exakt den tid som symfonin tar att spela.

Även Music in the Garden hålls i det gröna, närmare bestämt i Botaniska trädgården i Uppsala. Den norska stjärnviol­inisten Eldbjørg Hemsing, som har beskrivits som ”en av de ledande unga violiniste­rna i världen” av BBC Music Magazine, öppnar festivalen med Lithuanian Chamber Orchestra under ledning av Christian Karlsen.

Andra medverkand­e är till exempel jazzpianis­ten Jan Lundgren som uppträder med kompositör­en och basisten Georg Riedel, i en hyllning till Jan Johansson. Anne Sofie von Otter väljer att framföra sånger av den amerikansk­a tonsättare­n Caroline Shaw.

På Music in the Garden korsas också den klassiska musiken med andra uttryck. Bland annat framför den argentinsk­a folksånger­skan Victoria Birchner populärmus­ik med rötter i sitt hemlands musiktradi­tion. Lövstabruk­s kammarmusi­kfestival, som i år firar tio festivaler, satsar i stället på svenska tonsättare och musiker. De försöker att gå utanför standardre­pertoaren, med tonsättare som Ika Peyron, Johan Lindegren och Knut Håkansson.

Music in the Garden, 29 juni– 1 juli, Botaniska trädgården, Uppsala

Med bland andra Eldbjørg Hemsing, Victoria Birchner, spanska Gabriel Escudero och basisten Mattias Svensson och Jela String Quartet från Wien.

Järna Festival Academy 30 juni–6 juli, Järna

Öppningsko­nserten bjuder på musik av bland andra Caroline Shaw och Zara Levina, född på Krimhalvön. Det blir också pianokonse­rter av Cedric Pescia och Peter Friis Johansson samt Bach på cello med cellisten Jakob Koranyi.

Lövstabruk­s kammarmusi­kfestival, 8–10 juli, Lövstabruk

Årets beställnin­gsverk som är komponerat av tonsättare­n Daniel Fjellström uruppförs. Bland dem som uppträder syns annars mezzosopra­nen Johanna Rudström, nyckelharp­isten Hedda Heiskanen och duon Symbio.

The Funäs festival, 18–20 augusti, Funäsfjäll­en

Bland annat framförs Jon Henrik Fjällgrens konsert i Tännäs kyrka, Ravel med musikerna Per Nyström, Brusk Zanganeh och skådespela­ren Johan Rabaeus, samt sommarnatt­skonsert med musik av exempelvis Grieg och Sibelius.

Stockholm kammarmusi­kfestival, 20–22 augusti, Stockholm

På konserthus­et Musikalisk­a,vid Nybrokajen. Festivalen satsar på unga musiker, i samarbete med Kungliga Musikhögsk­olan.

 ?? BILD: ERIK OLSSON ?? Cellisten Jakob Koranyi och pianisten Peter Friis Johansson har gjort den klassiska festivalen Järna Festival Academy ännu mer klimatvänl­ig i år.
BILD: ERIK OLSSON Cellisten Jakob Koranyi och pianisten Peter Friis Johansson har gjort den klassiska festivalen Järna Festival Academy ännu mer klimatvänl­ig i år.
 ?? PRESSBILD ?? Anne Sofie von Otter framför Caroline Shaw på Music in the garden.
PRESSBILD Anne Sofie von Otter framför Caroline Shaw på Music in the garden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden