Ttela

Joakim Broman: Ett viktigt steg mot säkerheten

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n Joakim Broman joakim.broman@lnb.se

Turkiet lyfter sitt veto. Efter en uppgörelse på tisdagskvä­llen under Natos toppmöte i Madrid kommer landet inte längre att stoppa Sveriges eller Finlands ansökninga­r om medlemskap. Därmed kliver Sverige ytterligar­e ett steg närmare Nato.

Merparten av uppgörelse­n är okontrover­siell. Länderna bekräftar att Natos artikel 5 – att en attack på ett medlemslan­d ska ses som ett attack på alla – gäller. Ett gemensamt samarbete mot terrorism inrättas. Sverige och Finland meddelar också att det inte föreligger några embargon mot vapenförsä­ljning till Turkiet.

Men sprängstof­f finns också. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh fördömde omedelbart Madrid-avtalet med hänvisning till frågan om den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och dess politiska gren PYD. Socialdemo­kraterna har sedan regeringso­mbildninge­n i höstas, då Magdalena Andersson (S) skulle tillträda som statsminis­ter, ett särskilt avtal med Kakabaveh, bland annat om samarbete med PYD.

Genom uppgörelse­n med Turkiet bryter man Kakabaveh-avtalet. Men regeringen har inte gått med på att terrorklas­sa YPG, PYD eller den turkiska Gülenrörel­sen, utan bara förbundit sig att inte ge dessa ekonomiskt stöd. Det gör man inte heller idag. Det stöd som har utgått till kurder i norra Syrien har utgjorts av humanitärt bistånd, inte pengar till politiska eller militära strukturer (DN 7/6).

Det var oansvarigt att ge en politisk vilde inflytande på utrikespol­itiken, något Socialdemo­kraterna sent omsider tycks ha insett. Nu är det överspelat, och istället fortsätter Sveriges Natoproces­s utan ett turkiskt veto.

Det är dock ingen garanti för en smärtfri resa framöver. Som Therese Larsson Hultin skriver i en kommentar (SVD 29/6) kan Turkiet åter bli ett problem när medlemsans­ökningarna ska ratificera­s i parlamente­t. Om Erdogan inte är nöjd med hur Sverige lever upp till Madridavta­let, eller om han helt enkelt bara ser chansen att plocka inrikespol­itiska poäng inför det egna valet nästa år, kan det återigen bli stopp.

Regeringen­s företrädar­e ingav knappast förtroende när de under vintern i allt högre tonläge pratade om alliansfri­heten och underströk Nato-motståndet. Så sent som i mars hävdade statsminis­ter Magdalena Andersson (S) att ett svenskt Natomedlem­skap skulle destabilis­era regionen (SVT 8/3). Bara några veckor senare kovände Socialdemo­kraterna efter en sluten process där medlemmarn­a mer eller mindre ställdes inför fullbordat faktum. Men sedan omsvängnin­gen har Nato-processen skötts på ett bra sätt, och det är en viktig framgång att Sverige nu är ett steg närmare Natos grind.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden