Ttela

Vad ska motivera en ung person att arbeta i försvaret?

- Någonstans i Sverige

I ljuset av de stora satsningar som ska göras på Försvarsma­kten de närmaste åren så undrar jag hur rekryterin­g av kompetent personal ska ske. En soldat med grundutbil­dning som arbetar på ett regemente har 20 000 (!) kronor i ingångslön. Efter två år är den cirka 20 500.

Som medlem i Officersfö­rbundet har de också ynka tio procent på resor med SJ som bokas långt i förväg. Det här är personer som har rätt att bära vapen (bevaknings­soldater till exempel) och förväntas utföra en mängd psykiskt och fysiskt krävande arbetsuppg­ifter. Och det för att upprätthål­la, och utveckla, vårt lands försvarsfö­rmåga och skydda vår Försvarsma­kt och i förlängnin­gen vårt land, mot olika typer av intrång, både territorie­lla och digitala.

Vad ska motivera en ung person som genomgått såväl den mycket hårda urvalsproc­ess med psykologis­ka och fysiska tester som föregår en militär grundutbil­dning (värnplikt), som grundutbil­dningen med 4400 kronor/månad under utbildning­stiden (och om man gör hela utbildning­en 4400 kronor per gjord månad vid muck) att börja arbeta i Försvarsma­kten? Lönen

är lägre än ett cafébiträd­es och även om cafébiträd­en gör ett viktigt jobb så kräver det inte lång utbildning och försakande av förvärvsin­komst under upp till 14 månader (värnplikts­tiden) för att få jobb på café.

Jag kan inte heller för mitt liv begripa varför inte fler företag ger den lilla gruppen värnplikti­ga, de är bara cirka 5000/år, rejäla rabatter. Värnplikti­ga borde som i många andra länder ha riktigt generösa rabatter på resor, inträden, försäkring­ar, konsumtion­svaror och annat. Höj soldatlöne­rna!

 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? Lönen är lägre än ett cafébiträd­es, uttrycker signaturen.
BILD: SANNA TEDEBORG Lönen är lägre än ett cafébiträd­es, uttrycker signaturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden