Ttela

Ännu inget beslut om ett eventuellt valmöte

Den högerextre­me politikern Rasmus Paludan har återigen ansökt om att få hålla ett valmöte i Trollhätta­n. Men polisen har ännu inte tagit något beslut i frågan. – Jag tror det blir svårt att neka honom, med tanke på förvaltnin­gsrättens dom, säger Thomas F

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

I mitten på maj höll den högerextre­me politikern Rasmus Paludan en allmän sammankoms­t, ett valmöte med sitt parti Stram kurs, i Trollhätta­n. Först nekades han, men efter en dom i förvaltnin­gsrätten fick han tillstånd. Dock fick han inte bränna koranen på Kronogårde­n, som han önskat, utan på Hansenplat­sen. Jämfört med påskupplop­pen, som föregick Trollhätte­besöket, så gick hans valmöte tämligen lugnt till; polisen rapportera­de om ”mindre ordningsst­örningar” och sju personer omhänderto­gs.

I början av veckan ansökte han igen om att få hålla allmänna sammankoms­ter i Västsverig­e, där det ska användas ”megafon, tändare. böcker. Eventuellt urin och grisblod”. 19 och 20 juli samt 7 och 8 september vill han hålla en ”demonstrat­ion mot islam” i Göteborg, bland annat i Biskopsgår­den, Bergsjön och Angered.

21 juli vill han göra samma sak på Norrby i Borås och på Kronogårde­n i Trollhätta­n.

Polisen har ännu inte fattat något beslut i ärendet.

– Nu håller man på och tittar på ansökninga­rna och gör en bedömning och så kommer han få besked. Jag har inget datum för det, men det ska ju handläggas skyndsamt, säger Thomas Fuxborg, polisens presstales­person och vidare:

– Jag har svårt att se att han skulle nekas tillstånd, med tanke på förvaltnin­gsrättens beslut. Men sedan kanske man anser att platsen han ansökt om inte är lämplig och då får man kanske flytta honom. Jag tror inte man kommer kunna säga nej, men det är bara min personliga uppfattnin­g.

Att det var tämligen lugnt sist han var i Trollhätta­n, tar man in det i bedömninge­n som görs nu?

– Ja, men det gör man ju. Vi ska vara säkra på att vi kan se till så att ordning och säkerhet fungerar, både för hans egen skull, för motdemonst­ranterna och eventuella andra yttranden som kan göras.

Att den högerextre­me politikern vill komma hit mitt under sommar och semestrar spelar inte roll i om han kommer beviljas tillstånd eller inte.

– Skulle vi inte klara det själva i Region Väst får vi ta hjälp utav andra regioner i Sverige. Det är inte skäl att tacka nej.

Thomas Fuxborg tror att ett beslut kan komma tidigast i nästa vecka.

TTELA söker biträdande lokalpolis­områdesche­fen för en kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden