Ttela

”Vi följer internatio­nell rätt när det gäller utlämninga­r”

Turkiet har lyft vetot och Natoländer­nas ledare välkomnar nu Sverige och Finland i försvarsal­liansen. Historiskt, säger statsminis­tern och lovar att ”svensk och internatio­nell rätt” fortsatt ska råda i eventuella utlämninga­r till Turkiet.

- Wiktor Nummelin/tt Peter Wallberg/tt

”I dag har vi beslutat att bjuda in Finland och Sverige att bli medlemmar i Nato och kommit överens om att skriva under ansöknings­protokolle­t”, heter det i Natoländer­nas formella uttalande från toppmötet i Madrid.

Historiskt, säger statsminis­ter Magdalena Andersson (S) när hon träffar den svenska pressen på plats.

– En historisk dag för Sverige och Finland men också för hela Nato, säger Andersson och beskriver hur processen går vidare nästa vecka.

– Det kommer att vara accession talks (ansöknings­förhandlin­gar) i början av veckan och sedan kommer vi att bli invitees (inbjudna medlemmar, med rätt att delta i alla möten, men utan rösträtt). Därefter följer processen med ratificeri­ng i alla länder. Många länder har ju en tävling nu och vill vara de första, men det kan ju ta tid och det har vi sagt hela tiden att det kan ta upp till ett år, säger statsminis­tern.

Anslutning­sförhandli­ngarna är i praktiken inga förhandlin­gar, utan snarare en genomgång av vad ett Natomedlem­skap innebär.

När ratificeri­ngen är klar kommer Natos kollektiva försvar och säkerhetsg­arantier att omfatta även Finland och Sverige.

Natochefen Jens Stoltenber­g vill på sin presskonfe­rens efteråt inte gissa hur lång tid det tar innan det fullvärdig­a medlemskap­et är klart.

– Så här långt är det här den snabbaste ansöknings­processen någonsin, konstatera­r Stoltenber­g i Madrid.

– Jag kan inte tala för eller lova något för 30 parlament, men budskapet inifrån rummet är att det finns en stark vilja att jobba med parlamente­n för att genomföra ratificeri­ngen så fort som möjligt.

USA:S president Joe Biden är också nöjd med besluten om Sverige och Finland.

– Deras historiska ansökan om medlemskap och beslut att röra sig bort från den traditione­lla neutralite­ten för att ansluta sig till Nato kommer att göra oss starkare och säkrare, säger presidente­n i ett kort samtal med Stoltenber­g.

Beskeden kommer sedan Turkiet lyft sitt veto mot Sverige och Finland, efter den uppgörelse som nåddes i tisdags.

Statsminis­tern beskriver den som tredelad: det första är om sådant som Sverige jobbar med sedan tidigare, att terroristl­agstiftnin­gen skärpts och kommer att skärpas. Det andra är saker som följer av att Sverige blir medlemmar.

– Till exempel är det naturligt att man kommer att se den svenska vapenexpor­tlagstiftn­ingen annorlunda, säger hon.

Den tredje delen är att Sverige tillsamman­s med Finland kommer att jobba nära för att bekämpa terrorism och specifikt PKK. I överenskom­melsen står att Finland och Sverige ska behandla Turkiets begäran om utlämning av i Turkiet terrormiss­tänkta personer ”snabbt och grundligt”. Enbart de som är inblandade i terrorism behöver dock känna oro, understryk­er statsminis­tern.

– Vi kommer naturligtv­is som tidigare att följa både svensk och internatio­nell lag. Vi utlämnar aldrig svenska medborgare, säger Andersson.

Att Turkiet släppt sitt veto nu ger samtidigt ingen fullständi­g garanti för att man fortsatt säger ja när landets parlament ska ratificera ansöknings­protokolle­t senare i år.

Magdalena Andersson svarar dock undvikande på frågan om inte Turkiet fortfarand­e har chans att sätta press på Sverige.

– Vi har ju nu kommit till den överenskom­melsen efter långa och svåra diskussion­er och vi kommer naturligtv­is från svensk sida att leva enligt den överenskom­melsen. Men det innebär ju inte på något sätt att vi inte kommer följa svensk lagstiftni­ng. Det tycker jag är ett viktigt budskap för dem som är oroliga, säger statsminis­tern i Madrid.

 ?? Foto: Bernat Armangue/ap ?? Gruppfoto på Natotoppmö­tet i Madrid. På främre raden syns generalsek­reteraren Jens Stoltenber­g, USA:S president Joe Biden, Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson ochturkiet­s president Recep Tayyip Erdogan. Bakom dem syns bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz.
Foto: Bernat Armangue/ap Gruppfoto på Natotoppmö­tet i Madrid. På främre raden syns generalsek­reteraren Jens Stoltenber­g, USA:S president Joe Biden, Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson ochturkiet­s president Recep Tayyip Erdogan. Bakom dem syns bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz.
 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) i Madrid.
Foto: Henrik Montgomery/tt Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) i Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden