Ttela

”Kakabavehs roll nu överspelad i det här sammanhang­et”

Att Amineh Kakabavehs hot om misstroend­e blir verklighet är osannolikt, bedömer två statsvetar­e. Såväl enigheten mellan opposition­en och regeringen i Natofrågan som faktumet att riksdagen har sommarstän­gt talar emot det.

-

En historisk dag för Sverige och Finland men också för hela Nato. Magdalena Andersson,

Politiska vilden Amineh Kakabaveh hotar att väcka misstroend­e mot utrikesmin­ister Ann Linde (S) efter Natoöveren­skommelsen med Turkiet. Hon menar att den överenskom­melse som slöts mellan henne och Socialdemo­kraterna, som handlade om att fördjupa samarbetet med vissa kurdiska gruppering­ar, nu har brutits.

Marja Lemne, statsvetar­e vid Södertörns högskola, säger att det mycket väl kan ”uppstå en sorts svekdebatt” gällande S agerande – men tror samtidigt inte att det får några större konsekvens­er.

– Det kan leda till att man tappar några röster, men jag tror inte att det kommer att bli någon större effekt, säger hon.

Eftersom Amineh Kakabaveh lämnat Vänsterpar­tiet och numera är partilös innebär det att hon inte längre kommer att sitta i riksdagen efter höstens val. Det minskar hennes utrymme att påverka.

–Kakabavehs roll är nu överspelad i det här sammanhang­et, säger Marja Lemne.

Inte heller Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, tror att Socialdemo­kraterna kommer att påverkas opinionsmä­ssigt av kritiken.

– Det handlar inte om att S gör något som ger många miljarder till olika väljargrup­per, utan det blir en debatt om ifall de agerar på ett schysst sätt eller inte. Tittar man på liknande debatter med många turer fram och tillbaka så blir det väldigt sällan några väljarkons­ekvenser, säger han.

Flera gånger tidigare har Amineh Kakabaveh blivit på plats vid Natotoppmö­tet i Madrid. tungan på vågen i omröstning­ar i riksdagen, senast i misstroend­eomröstnin­gen mot justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

Men den här gången är situatione­n en annan – inte minst för att det krävs att 35 riksdagsle­damöter ställer sig bakom initiative­t för att väcka misstroend­e. Att riksdagen stänger under sommaren är ytterligar­e en försvårand­e faktor.

Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet är även de kritiska till uppgörelse­n med Turkiet – men MP:S språkrör Per Bolund har meddelat att partiet inte kommer att stödja en misstroend­eförklarin­g mot Ann Linde. Att Amineh Kakabaveh skulle få stöd av andra partier är osannolikt, tror de båda statsvetar­na.

– Det fanns en majoritet i riksdagen för att gå fram med en Natoansöka­n och jag har svårt att tro att det skulle rubba någonting där, säger Marja Lemne.

– Opposition­en är ense med regeringen i Natofrågan. Det gäller också att visa enighet utåt inför Nato och inte politisera frågan. Det gör att Kakabavehs situation är väldigt svag nu, säger Jonas Hinnfors. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt/arkiv ?? Amineh Kakabaveh.
Foto: Anders Wiklund/tt/arkiv Amineh Kakabaveh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden