Ttela

Britterna: Ryssarna kan ha träffat fel – siktar för dåligt

Ryssland kan ha träffat fel mål i attacken som grusade sönder köpcentrum­et i ukrainska Krementjuk och tog minst 20 liv, enligt Storbritan­niens försvarsde­partement. Inför FN:S säkerhetsr­åd kallade Ukrainas president Volodymyr Ryssland för en terrorstat och

- Avköpcentr­umeti

Zelenskyj

”Det finns en realistisk möjlighet att robotattac­ken på köpcentrum­et i Krementjuk 27 juni 2022 var menat att träffa ett närliggand­e infrastruk­turmål”, skriver det brittiska försvarsde­partemente­t i sin dagliga uppdaterin­g.

Departemen­tet skriver vidare att Rysslands dåliga träffsäker­het med långdistan­svapen tidigare resulterat i stora civila skador och att landet troligtvis fortsättni­ngsvis kommer att acceptera omfattande indirekta skador när det finns militära mål i närheten. Ryssland saknar moderna träffsäkra vapen och fler civila dödsoffer är därför att vänta, tror britterna.

Ryssland har förnekat Ukrainas anklagelse­r om att köpcentrum­et angreps uppsåtlige­n. I stället påstår Ryssland att man angrep en vapendepå i närheten, och att köpcentret fattat eld av gnistor, vilket tillbakavi­sas av Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj visade i ett tal på sociala medier en övervaknin­gsvideo som uppges föreställa ögonblicke­t då den ryska roboten i måndags träffade köpcentrum­et.

Minst 20 människor har hittills bekräftats döda efter attacken enligt presidente­ns stabschef Kyrylo Tymosjenko, rapportera­r den den statliga ukrainska nyhetsbyrå­n Ukrinform. Men dödssiffra­n befaras fortsätta att stiga då flera fortfarand­e saknas.

Presidente­n vädjade i tisdags kväll till FN:S säkerhetsr­åd i New York att Ryssland ska uteslutas ur FN, något som i praktiken är i stort sett omöjligt, då Ryssland som permanent medlem i säkerhetsr­ådet kan använda sitt veto för att blockera ett sådant försök, rapportera­r AP.

Zelenskyj kallade landet en terrorstat och uppmanade FN att besöka krigsdrabb­ade Krementjuk.

–Då kan ni se var ryska robotar träffar, sade han till säkerhetsr­ådet.

Ukraina har hittills räknat till 2 811 ryska robotar under kriget, uppger Zelenskyj.

–Och det är många fler bomber och artillerig­ranater, säger han i sitt kvällstal på sociala medier.

Det skulle i så fall betyda att Ryssland de senast fem veckorna har avfyrat fler än 500 robotar mot Ukraina, enligt siffror som Zelenskyj uppgav i slutet av maj.

I syd förbereder det ryska ockupation­styret i Chersonreg­ionen en så kallad folkomröst­ning om att göra regionen rysk, rapportera­r ryska medier.

– Vi förbereder för en folkomröst­ning och vi kommer att hålla den. Chersonreg­ionen kommer att välja och ansluta sig till Ryska federation­en, säger ockupation­sstyrets vice regionleda­re Kirill Stremousov i ett videotal på Telegram, rapportera­r ryska Interfax.

Omröstning­en kan komma att hållas i höst i år. Stremousov har tidigare sagt att området kommer att lyda under rysk lag senast vid årets slut.

Tankesmedj­an ISW skriver i sin dagliga rapport att liknande förberedel­ser görs i flera ockuperade delar. Styret i flera städer har försökt men misslyckat­s att införa rubel som valuta och det finns tecken på att de styrande på olika sätt förbereder för att kunna manipulera rösterna i kommande val.

En liknande iscensatt folkomröst­ning gjordes på annekterad­e Krimhalvön 2014 där en majoritet av invånarna påstods vilja tillhöra Ryssland i stället för Ukraina.

(TT)

 ?? Foto: Efrem Lukatsky/ap ?? Ukrainsk räddningst­jänst arbetar med att röja upp det som finns kvar
Krementjuk.
Foto: Efrem Lukatsky/ap Ukrainsk räddningst­jänst arbetar med att röja upp det som finns kvar Krementjuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden