Ttela

Ryska hackare: Cyberattac­k hämnd för norsk blockad

Bank-id och Arbetsmilj­överket i Norge har utsatts för cyberangre­pp och låg i går nere. En rysk hackergrup­p säger sig ligga bakom attackerna som en hämnd för Norges blockad av matleveran­ser till ryska gruvarbeta­re på Svalbard.

-

Den ryska hackergrup­pen Killnet, som hävdar sig ligga bakom en rad cyberangre­pp i samband med kriget i Ukraina, har tagit på sig attacken och säger att man kommer att angripa bland annat polisen och norska motsvarigh­eten till Migrations­verket, Utlendings­direktorat­et.

Under förmiddage­n var hemsidorna till Arbetsmilj­överket och Bankid helt ur drift och en myndighets­portal upplevde störningar.

Arbetsmilj­överket och Bankid bekräftade för NRK och TV2 att det rör sig om en attack. Enligt Bankid rör det sig om en överbelast­ningsattac­k, men man ville inte gå ut med om man vet något om vad som ligger bakom.

– Vi vill inte gå ut med allt vi vet, sade kommunikat­ionschef Hege Steinsland till TV2.

Nationella säkerhetsm­yndigheten bekräftade också senare under dagen att det rörde sig om en attack.

Angreppet mot Norge verkar vara politiskt motiverad. Killnet skriver på Telegram att en matleveran­s till ryska arbetare på Svalbard som stoppats är en av anledninga­rna bakom attacken, rapportera­r Digi.no.

– Killnet är en politisk prorysk hackergrup­p som varje vecka angriper ett nytt land utifrån den geopolitis­ka utveckling­en, säger Erling Schackt, chef vid Check Point Software Norge, ett av världens största Itsäkerhet­sföretag.

Även från officiellt ryskt håll anklagas Norge för att ha brutit mot Svalbardst­raktaten, som erkänner Norges suveränite­t men också ger medborgare i länder som skrivit under avtalet rätt att bedriva näringsver­ksamhet samt ägna sig åt jakt och fiske på samma villkor som norrmän.

I ett meddelande på Telegram publicerar hackergrup­pen också en bild på den norska utrikesmin­istern Anniken Huitfeldt där hon ser ut som en figur från Disneyfilm­en Maleficent, rapportera­r Dagbladet.

I måndags och tisdags slogs en rad statliga och privata hemsidor ut i Litauen, enligt nyhetsbyrå­n Baltic News Service. Bland annat drabbades skattemynd­igheten och myndighete­n för migration. Angreppet kom runt en vecka efter att ryska tjänstemän hotat med att hämnas på Litauens förbud mot att transporte­ra gods som är föremål för EU:S sanktioner genom landet via transitjär­nväg.

–I går var det Litauen, och den senaste månaden har de riktat sig mot Italien och Polen. Gruppen hävdar ha kontroll över ett botnät bestående av 4,5 miljoner enheter. Om det stämmer är det ett av de största aktiva botnäten i världen, säger Schackt. (TTNTB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden