Ttela

”Bidens samtal avgörande”

Att USA:S president Biden tog kontakt med Turkiets president Erdogan kan ha varit avgörande för att han skulle släppa sitt veto

- Av hållningss­ätt. Petra Hedbom/tt

för Sveriges Natoansökn­ing.

Det tror Turkietkän­naren Jenny White.

Efter en lång process stod det i tisdags kväll klart att Turkiet, Sverige och Finland nått en överenskom­melse som gör att ansöknings­processen om Natomedlem­skap kan rulla vidare.

Men det var inte bara avtalet som gjorde att den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan släppte på vetot precis nu, enligt Jenny White, professor emerita vid Institutet för Turkietstu­dier på Stockholms universite­t.

– Den var viktig, men att Erdogan fick ett samtal av USA:S president Joe Biden för några dagar sedan var troligen avgörande. Att han kan visa att han har en dialog och en personlig kontakt med den amerikansk­e presidente­n är oerhört viktigt, säger hon till TT.

Erdogan har under hela sin tid vid makten varit mån om relationen till USA och har haft samtal med de tidigare presidente­rna Barack Obama och Donald Trump. Men nuvarande president Joe Biden har inte varit i kontakt med honom hittills.

– Det är presidentv­al i Turkiet snart och Erdogan har tappat i stöd. Att han kan ta rollen som en stark ledare med internatio­nella relationer är oerhört viktigt för honom och en personlig relation med USA:S president är viktig. Där har den turkiska opposition­en inget att komma med, säger Jenny White.

Enligt henne är det viktigare att Biden öppnat för att träffa Erdogan framöver än det faktiska innehållet i samtalet.

Även Magnus Christians­son, universite­tslektor och Natoforska­re på Försvarshö­gskolan lyfter dialogen med Joe Biden som viktig.

– Det kan ha varit en större framgång för Turkiet att ha blivit lovad ett toppmöte med Biden och eventuella samtal om stridsflyg­plan än överenskom­melsen i sig, säger han.

Den överenskom­melse som Turkiet, Sverige och Finland formulerat är precis lagom vag anser hon. Det framgår bland annat att Sverige inte ska stötta kurdiska rörelserna YPG och PYD eller Gülenrörel­sen. Det skulle kunna tolkas som att Sverige betraktar dem som terrororga­nisationer men det står inte uttrycklig­en.

– Jag tolkar det inte som att Sverige behöver överge några sina värderinga­r eller för

Det borde inte påverka det humanitära stöd som Sida ger till människor som bor i regioner där YPG och PYD finns.

– För Turkiet är det viktigaste att överenskom­melsen innebär ett erkännande av de hot mot säkerheten de upplever med PKK, YPG och PYD. Att landets benämns med den nya skrivninge­n Türkiye i är en viktig signal, säger Jenny White.

Att Turkiet släppte på vetot precis nu tror hon beror på att Erdogan fått ut så mycket han kan av processen innan irritation­en från omvärlden blir för stor.

–Blockering av Sveriges Natoansöka­n har till exempel inte lett till att Ryssland gett klartecken till att Turkiet kan gå in med militära styrkor i Syrien. Det är en bra tid för honom att ta ett steg tillbaka, säger Jenny White.

Magnus Christians­son reagerar på punkten i överenskom­melsen om att länderna ska etablera en gemensam polis och underrätte­lsemekanis­m.

– Det kan vara ett sätt för Turkiet att skaffa sig en bättre bild över den kurdiska diasporan i Sverige. Men frågan är vad det innebär i praktiken att Sverige och Turkiet delar underrätte­lseinforma­tion, det återstår att se.

Han pekar på att de två länderna har en skild syn på vad som är kurdisk terrorism och att Sverige delar den typen av informatio­n med en auktoritär stat kan vara problemati­skt.

” Det finns grupper som kan behöver vätskeersä­ttning, nämligen små barn och äldre. Ingrid Larsson,

 ?? Foto: Manu Fernandez/ap ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:S president Joe Biden under Natomötet i Madrid.
Foto: Manu Fernandez/ap Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:S president Joe Biden under Natomötet i Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden