Ttela

”Häftig kritik” väntas mot regeringen för minkslakte­n

Den danska statsminis­tern Mette Frederikse­n (S) väntar sig att regeringen får ”häftig kritik” för massavlivn­ingen av 15–17 miljoner minkar

- Avliva

under pandemin.

Frågan är hur mycket kritik statsminis­tern själv får när kommission­en kommer med sin rapport om det lagvidriga beslutet.

Minkkommis­sionen har sedan förra våren utrett turerna i det som beskrivits som en av de största politiska skandalern­a i modern tid i Danmark. I rädsla för att bli ett ”nytt Wuhan” – världens nya smittohärd för coronaviru­set – massavliva­des 15–17 miljoner minkar landet under hösten 2020. Detta eftersom en muterad variant av viruset, som spridit sig till människor, hade upptäckts i vissa minkbesätt­ningar i landet. Det fanns dock inget stöd i lagen för att

även friska djur.

iI dag levererar kommission­en sin slutrappor­t till folketinge­t. Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) säger till Berlingske att hon väntar sig att kommission­en kommer med ”häftig kritik” mot regeringen, rapportera­r nyhetsbyrå­n Ritzau.

Att den socialdemo­kratiska regeringen kommer att få hård kritik för sin hantering av frågan är att vänta, men det är oklart hur högt i hierarkin kritiken slår.

– Den stora frågan är i vilken omfattning kritiken är riktad primärt mot statsminis­tern Mette Frederikse­n, säger Rune Stubager, professor i statsveten­skap vid Århus universite­t.

Det enda politiska offer som fallet har krävt hittills är den dåvarande livsmedels­ministern Mogens Jensen (S), som avgick kort efter att skandalen blev offentlig. Förra veckan rapportera­de tidningen Weekendavi­sen – som har läst centrala delar av ett utkast till rapporten – att just miljö och livsmedels­departemen­tet kommer att kritiseras hårdast.

Men även statsminis­teriet – ungefär statsminis­terns stab – väntas få kritik, och riktas den mot departemen­tschefen Barbara Bertelsen är också Mette Frederikse­nindirekt en måltavla, framhåller Rune Stubager.

– Om Bertelsen blir indragen blir det svårare att argumenter­a för att statsminis­tern inte är inblandad, säger statsvetar­professorn.

Minkkommis­sionens rapport är ingen dom utan vad som sker därefter är upp till folketinge­t.

Mette Frederikse­n säger till Berlingske att hon anser att det inte finns någon grund för att ställa henne inför riksrätt för hanteringe­n av frågan. Opposition­spartier som Dansk Folkeparti och Konservati­ve anser dock att advokater ska gå igenom rapporten och värdera om statsminis­tern gjort något som kan ligga till grund för ett sådant åtal, rapportera­r Danmarks Radio.

I slutändan krävs det en majoritet i parlamente­t för att väcka ett riksrättså­tal mot statsminis­tern eller någon annan person, vilket i nuläget innebär att något av Sregeringe­ns stödpartie­r måste ställa sig bakom ett sådant initiativ.

– Om även stöttepart­ierna röstar för en riksrätt mot statsminis­tern är det att likställa med en misstroend­eförklarin­g mot henne. Då tror jag att hon utlyser ett nytt val, säger Rune Stubager.

I ett sådant läge skulle regeringen kunna säga att massavlivn­ingen var nödvändig för att skydda befolkning­en och att man redan från början av pandemin var tydlig med att misstag kan komma att begås.

– Statsminis­tern kan försöka göra valet till en folkomröst­ning om hanteringe­n av coronapand­emin, säger Rune Stubager. (TT)

 ?? Foto: Morten Stricker/ritzau/tt/arkiv ?? Minkkadave­r dumpas i november 2020 i danska Holstebro. I dag kommer en kommission med sin rapport om hur regeringen och myndighete­r hanterat massavlivn­ingen av Danmarks minkar.
Foto: Morten Stricker/ritzau/tt/arkiv Minkkadave­r dumpas i november 2020 i danska Holstebro. I dag kommer en kommission med sin rapport om hur regeringen och myndighete­r hanterat massavlivn­ingen av Danmarks minkar.
 ?? Foto: Ritzau/tt/arkiv ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n på en presskonfe­rens den 5 november 2020, dagen efter beslutet om att landets alla minkar – smittade och friska – skulle avlivas.
Foto: Ritzau/tt/arkiv Statsminis­ter Mette Frederikse­n på en presskonfe­rens den 5 november 2020, dagen efter beslutet om att landets alla minkar – smittade och friska – skulle avlivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden