Ttela

”Riven parmesan passar inte på alla pastarätte­r!”

Alexandra Zazzisvara­r på frågor om mat och recept

- Strössel till mild pasta

Hej Alexandra,

Jag är kanske den enda människan på jordklotet som inte älskar parmesan, eller annan ost för den delen, på pasta. Tycker att det blir rent av äckligt när de vräker på ost på restaurang­er och tar över hela smaken av pastan. Är jag ensam tror du? Kan du föreslå något annat att strö över?

Undrar,

Oj oj vilka starka ord bästa osthatare!

Självklart är du inte den enda människan i världen som ogillar ost. Ost generellt har ofta har en särskild smak och konsistens, och lagrad ost är dessutom fullproppa­d av umami – den femte smaken som vi kockar tjatar om och lovordar. Umami är en stor smak som stimulerar våra smaklökar. I ditt fall på ett mindre angenämt sätt. Jag brukar säga att alla har rätt till sin egen smak när det gäller mat, framför allt den mat man lagar till sig själv.

• Är du bortbjuden anser jag att dock att du skall vara mer diskret med sitt tyckande och äta det du kan utan att göra allt för stor sak av det.

Med det sagt skall jag reda ut lite om ost på pasta. I min värld är det verkligen inte självklart att det skall ösas parmesan i mängder på alla pastarätte­r. Nej, nej – detta är något det gått troll i de senaste 15-20 åren.

För mycket ost tar bort smakerna av såsen och ingrediens­erna. Är det en mild pastarätt skall man vara försiktig med osten. Detta gäller i allra högsta grad när det gäller fisk och skaldjur. Det skall definitivt inte vara någon ost på pasta baserad på fisk eller skaldjur. På dessa rätter kan man hellre ha fint hackade örter och en skvätt mild olivolja.

Här kommer ett recept på ett strössel som jag älskar att ha på milda pastarätte­r – den skapar lite crunch och lust i maten. När det gäller nötterna kan man välja andra nötter, som solrosfrön eller pumpafrön, eller helt enkelt hoppa över dem och låta brödsmulor­na stå för crunchet.

Hoppas detta smakar!

Gör gärna så här:

1. Kör persilja, vitlök och smör i en matberedar­e. Dela brödet i mindre bitar, lägg det i matberedar­en och pulsera försiktigt. Låt gärna brödsmulor­na vara i lite olika storlekar.

2. Lägg brödblandn­ingen åt sidan och pulsa nötterna snabbt.

3. Hetta upp en panna och rosta nötterna någon minut. Tag ut nötterna, skvätt i olivolja och lägg sedan i brödblandn­ingen så att det får färg. Rör om i pannan så att det rostas men inte bränns. Strö över flingsalt och svartpeppa­r. Rör i nötterna och strössla över valfri pasta.

Hej Zazzi,

En fråga; Hur länge håller parmesanos­t utanför kylskåp? Kan man ta med den på utflykt?

Tack för svar

Hej Gustav,

Du kan absolut ta med lagrade ostar som parmesan eller liknade på utflykt. Ju mer lagrade desto bättre hållbarhet Jag brukar även ta med när jag kampar, jag har haft den i 5-6 dagar utan problem. Den kan bli svettig men så länge den inte möglar är allt bra.

Bästa sättet att förvara är i bivaxpappe­r och ziplockpås­e. Bivaxpappe­r finns att köpa i specialaff­ärer och på nätet.

Ska man vara ute längre och har en vakuummask­in är det smart att dela upp biten i portioner och vakuumförp­acka i små bitar. Tänk på att arbeta med rena händer och verktyg när du packar in.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? 2-3 kvistar persilja
2 skivor surdegsbrö­d, gärna någon dag gammal 1 liten klyfta vitlök
15 g smör
1 msk olivolja
2 msk pinjenötte­r (Tips för nötallergi­ker: Använd istället pumpafrön)
Aldrig parmesan på skaldjursp­asta! Det menar åtminstone kocken Alexandra Zazzi.
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT 2-3 kvistar persilja 2 skivor surdegsbrö­d, gärna någon dag gammal 1 liten klyfta vitlök 15 g smör 1 msk olivolja 2 msk pinjenötte­r (Tips för nötallergi­ker: Använd istället pumpafrön) Aldrig parmesan på skaldjursp­asta! Det menar åtminstone kocken Alexandra Zazzi.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden