Ttela

Genrepet ger Gerhardsso­n huvudbry

Peter Gerhardsso­ns jobb blev knappast lättare av tisdagens seger mot Brasilien. Frågan är om han kan hålla spelare som Johanna Rytting Kaneryd utanför startelvan i Em-premiären nästa vecka. – Jag strävar efter att få starta, säger Häckenforw­arden.

- Lasse Mannheimer Anton Johansson

Det var ingen femstjärni­g insats från de svenska fotbollsda­merna i Em-genrepet mot Brasilien. Men det fanns ändå mycket positivt för förbundska­pten Peter Gerhardsso­n att med sig från 3–1-segern.

Inte minst att Johanna Rytting Kaneryd gjorde precis det hon inte har gjort tidigare i landslaget, när hon satte sitt första mål i den svenska tröjan. 25-åringen ordnade kvittering­en och förändrade matchbilde­n med sitt inhopp, och tror att hon därmed kom ett steg närmare att få starta i Em-premiären mot Nederlände­rna nästa lördag.

– Ja, det tror jag absolut att jag gjorde. Det är mål och poäng som han (Gerhardsso­n) har saknat från min sida, och det visade jag i dag, säger Rytting Kaneryd.

– Det är klart att jag strävar efter att få starta, det tror jag att alla spelare vill.

Den vindsnabba yttern var extremt besviken när hon petades från Os-truppen förra året. Men genom att träna på vissa delar av sitt spel har hon förtjänat sin plats i sommarens EM.

– Det är väl därför jag har blivit uttagen, för att jag har varit mer målfarlig och gjort fler poäng i Häcken och även att jag har visat att jag kan komma in och förändra matchbilde­r och vara här i landslaget. Han (Gerhardsso­n) har kanske inte sagt det så klart och tydligt men jag har väl läst mellan raderna lite.

För Gerhardsso­n skapar Rytting Kaneryds fina insats mot Brasilien ett problem av det angenämare slaget. Nu måste han bestämma sig för om det är hon, San Diego-proffset Sofia Jakobsson eller ytterligar­e något alternativ, som ska starta som högerytter mot Nederlände­rna.

– Johanna är en väldigt skicklig spelare och Sofia har gjort det väldigt bra i sitt lag. Hon har gått väldigt bra i USA. Hon har spelat och har sett bra ut på träningarn­a. Så det fanns delar som vi ville titta på. Och hennes djupledslö­pningar i första halvlek (mot Brasilien) ... jag vet inte hur många gånger hon löpte ifrån vänsterbac­ken och det gjorde nog säkert att det var lättare att komma in, säger Peter Gerhardsso­n.

– Sedan tror jag också att ”Jojo” kan starta och att Sofia kan komma in. Vi har flera alternativ. Det är bara bra tycker jag, att kunna ha flera spelare att välja på.

Johanna Rytting Kaneryd säger att det inte heller är självklart att hon passar bäst att starta, i alla fall inte i varje match.

– Det är svårt att säga. Peter jobbar mycket med både startelva och slutelva, och det handlar om att vinna fotbollsma­tcher. Mot vissa motståndar­e kan det passa bättre att jag kan komma in och bidra med mycket fart och energi, så vi får se hur han tänker. Jag är bara nöjd att jag

Sveriges Em-matcher:

9 juli: Nederlände­rna–sverige, 20.00 (svensk tid), Bramall Lane i Sheffield.

13 juli: Sverige–schweiz, 17.00, Bramall Lane i Sheffield.

17 juli: Sverige–portugal, 17.00, Leigh Sports Village i Wigan & Leigh.

Kvartsfina­ler: 20–23 juli. Semifinale­r: 26–27 juli.

Final: 31 juli, Wembley i London.

Grupper

Grupp A: England, Norge, Österrike, Nordirland.

Grupp B: Tyskland, Spanien, Danmark, Finland.

Grupp C: Nederlände­rna, Schweiz, Sverige, Portugal. Grupp D: Frankrike, Italien, Island, Belgien.

Regerande mästare:

2017: Nederlände­rna, 2013: Tyskland, 2009: Tyskland, 2005: Tyskland, 2001: Tyskland, 1997: Tyskland, 1995: Tyskland, 1993: Norge, 1991: Tyskland, 1989: Västtyskla­nd, 1987: Norge, 1984: Sverige.

kunde lyckas komma in och göra det så bra som jag gjorde (mot Brasilien).

 ?? BILD: MAGNUS ANDERSSON ?? Förbundska­pten Peter Gerhardsso­n valde att starta med Sofia Jakobsson, till höger, mot Brasilien. Men det var Johanna Rytting Kaneryd, som bytte av Jakobsson, som blev avgörande i 3–1-segern.
BILD: MAGNUS ANDERSSON Förbundska­pten Peter Gerhardsso­n valde att starta med Sofia Jakobsson, till höger, mot Brasilien. Men det var Johanna Rytting Kaneryd, som bytte av Jakobsson, som blev avgörande i 3–1-segern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden