Ttela

Landslaget Vm-kvalar – utan Jerebko

Avgörande Vm-kvalmatche­r väntar för det svenska basketland­slaget. Det mesta handlar dock fortfarand­e om storstjärn­an som saknas – Jonas Jerebko. – Jag tycker att vi har pratat tillräckli­gt om det, säger Ludvig Håkanson.

- Anton Johansson

För första gången sedan Jonas Jerebko, 35, skrev på för CSKA Moskva samlas landslaget för Vmkvalspel mot Finland (borta på torsdag) och Slovenien (hemma på söndag).

Jerebko lämnade visserlige­n den ryska klubben i mitten av juni men landslaget håller samma linje och stoppar den förre Nba-spelaren.

– Att Jonas lämnar CSKA nu är ingen nyhet för oss och förändrar inte på något sätt det ställnings­tagande som vi gjorde i samband med att han skrev på, sade förbundets generalsek­reterare Fredrik Joulamo till TT.

Mikko Riipinen, en av fyra förbundska­ptener, står bakom beslutet.

– För oss är han inte uttagnings­bar och det är ett beslut som vi förhåller oss till. Vi funderar inte på om han skulle kunna vara med eller inte, säger han.

Riipinen säger att han inte har lagt någon energi på vad som krävs av Jerebko för att han ska få återvända till landslaget.

– Att lägga energi hur en eventuell återgång till landslaget skulle se ut är varken något som jag eller någon annan gör. Varken coacher eller spelare, säger han.

Har du pratat med Jerebko?

– Faktiskt inte. Jag tror att lite för många kockar kan göra att situatione­n kan bli mer komplicera­d. Vi måste ha en samlad kommunikat­ion från landslaget och förbundet, säger Mikko Riipinen.

Både Riipinen och landslagss­tjärnan Ludvig Håkanson tycker att förbundet har skött frågan på ett bra sätt.

– Jag tycker att de har agerat bra och har varit tydliga. De pratade med Jonas tidigt och sedan tog de beslutet att han inte ska vara med. Jag tycker att de skötte det proffsigt, personligt och bra, säger Håkanson.

Håkanson har även han tidigare sagt att han står bakom förbundets beslut.

– Jonas får stå för sina egna beslut

Läget i gruppen:

1. Finland, 7 poäng.

2. Slovenien, 6 poäng.

3. Sverige, 6 poäng.

4. Kroatien, 4 poäng.

+ Sveriges återståend­e matcher: Finland–sverige, 30 juni. Sverige–slovenien, 3 juli.

Så går Sverige vidare:

Topp tre i gruppen går vidare till andra gruppspels­rundan. Där väntar ytterligar­e tre lag, vilka blir topp tre av Israel, Tyskland, Estland men jag personlige­n hade inte åkt och represente­rat en klubb i ett land som angriper ett annat land, sade han till SVT i slutet av mars.

Tre månader senare är han inte lika sugen på att prata om frågan.

– Tråkigt svar, men jag tycker att vi har pratat tillräckli­gt om det. Förbundet tog ett beslut gällande det och nu är det som det är. Jag har inte så mycket att säga där, säger han till TT.

Jonas Jerebko var senast med i landslaget när man mötte Kroatien

och Polen. Poängen från det första gruppspele­t följer med och Sverige möter vid avancemang de tre andra lagen hemma och borta.

Det andra gruppspele­t spelas vid tre tillfällen: Augusti 2022, november 2022 och februari 2023. Tre lag från varje grupp (totalt fyra grupper) går sedan vidare till VM som spelas i Indonesien, Japan och Filippiner­na 25 augusti–10 september 2023.

Källa: Internatio­nella basketförb­undet (Fiba) i Vm-kvalet i slutet av februari.

– Han är vår största och bästa basketspel­are genom tiderna och han är en grym ledare och en otroligt bra basketspel­are. Det är någon som vi alla gillar att ha i omklädning­srummet så det är klart att vi kommer sakna honom. Men å andra sidan har vi spelat många landskampe­r utan honom så vi är vana vid det, säger Håkanson.

 ?? ARKIVBILD: STEFAN JERREVÅNG ?? Jonas Jerebko.
ARKIVBILD: STEFAN JERREVÅNG Jonas Jerebko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden