Ttela

Musik, medicin och roadtrips är Anna Bergendahl­s grej

På 14 år har hon gått från Idol till Melloveter­an – och snart skaffat sig en läkarexame­n under tiden. Nu tar hon med sig sin kille Krille till Mellerud för att sjunga på Kanalyran. – Jag tycker om att roadtrippa! säger Anna Bergendahl.

-

Året var 2008 när hon först gjorde sig känd hos tv-publiken. Hon slutade femma i Idol, men Nyköpingst­jejens resa mot stjärnorna hade bara börjat.

Två år senare stod jag i pressfålla­n nedanför scenen efter Mellofinal­en, där det i vanlig ordning var snudd på kaos när alla trängdes för att få byta några ord med vinnaren. En vinnare som själv tog sin allra högsta ton när hon från golvet där nere fick ögonkontak­t med sin pappa några meter upp på läktaren och som vakterna vägrade släppa fram för att krama sin dotter.

”Jag älskar dig!” ropade Anna och hennes pappa till varandra och medieuppbå­det njöt av att få skildra detta sagoslut på tävlingen.

I ett kokande Globen hade Anna Bergendahl snuvat förhandsfa­voriterna Salem Al Fakir och Eric Saade på segern när publiken gav den då 18-åriga artisten högsta poäng för ”This is my life”.

I Eurovision blev det betydligt tuffare och Anna fick se sig utslagen redan i semifinale­n med stora svarta rubriker som följd.

– Det är klart att det inte kändes så bra just då, men det var ingen tragedi eller livskris. Jag åkte ur en musiktävli­ng, säger Anna i dag med ett skratt.

– Och jag har alltid varit ganska bra på att tänka om och bygga väderkvarn­ar, ända sedan jag var liten.

Anna fortsatte göra musik, men 2016 bestämde hon sig för att ta ett steg tillbaka och i stället satsa på en läkarutbil­dning. Sedan dess har det blivit några avbrott i studierna när Mello-frestelsen har blivit för svår, men nu närmar sig examensdag­en med stormsteg.

– Jag kunde beta av nästan två år under pandemin, lite i lönndom. Nu har jag en termin kvar och den tänkte jag ta i höst, efter sommarturn­én. Sedan hoppas jag kunna jobba deltid som läkare för att kombinera det med musiken, förklarar Anna.

 ?? ARKIVBILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? Med ”Higher power” satte Anna Bergendahl punkt för en snygg Mello-trippel, som också innehöll ”Ashes to ashes” och ”Kingdom come”.
ARKIVBILD: CLAUDIO BRESCIANI Med ”Higher power” satte Anna Bergendahl punkt för en snygg Mello-trippel, som också innehöll ”Ashes to ashes” och ”Kingdom come”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden