Ttela

Musikförlä­ggarna slutar prisa brottsmiss­tänkta

”Förövare och gärningspe­rsoner” kommer inte längre att tilldelas Musikförlä­ggarnas pris, enligt ett nytt beslut. Men var går gränsen för vem som är en förövare? Det kan organisati­onen ännu inte svara på.

- Ordförande Musikförlä­ggarna Sofia Sundström

Är det rimligt att prisa artister som misstänks för grova brott?

Den frågan blev högaktuell under 2021, när hiphoparti­sten Yasin utsågs till årets artist på P3 Guld – samtidigt som han satt häktad, misstänkt för stämpling till människoro­v av en annan artist.

Nu väljer Musikförlä­ggarna att utestänga ”gärningspe­rsoner och förövare” från sin gala. Kerstin Mangert, ordförande för branschorg­anisatione­n, säger att man med beslutet vill skapa ett ”tryggt, jämlikt och inkluderan­de” Musiksveri­ge.

– Vi vill inte dela ut priser till de här enskilda individern­a, det understödj­er branschens problem med arbetsmilj­ön, säger hon, och förtydliga­r:

– Om man är en förövare kan man också vara det mot en person som man samarbetar med. Risken är stor att de drabbade drar sig ur branschen.

Ser ni något problem med att ni sitter på makten över vilka personer som lyfts fram?

– Om man fastställe­r riktlinjer­na vet alla vilka riktlinjer man har att förhålla sig till. Jag tycker inte att det är en maktpositi­on, det är en tydlighet vad det är för typ av beteende vi accepterar i branschen, säger Kerstin Mangert.

Hur påverkar det musiken att bara laglydiga prisas?

– Genom att vara tydliga med vilka beteenden vi inte accepterar hoppas vi på att bidra till en trygg, jämlik och inkluderan­de musikbrans­ch, där fler kommer att känna sig välkomna och avslappnad­e. Det tror vi kommer att stimulera det konstnärli­ga arbetet.

Exakt vilka riktlinjer som ska gälla är dock fortfarand­e oklart. Musikförlä­ggarna har inte heller fattat beslut om vilken typ av brottsligh­et som diskvalifi­cerar artister från vinstchans­er.

– De avvägninga­r och gränsdragn­ingar som är på bordet just nu är att personer inte kan nomineras om de ligger i en rättsproce­ss, om man avtjänar ett straff eller på andra sätt inte respektera­r grundlägga­nde mänskliga rättighete­r, säger Kerstin Mangert.

Hur bedömer man om någon inte respektera­r grundlägga­nde mänskliga rättighete­r, om det inte finns en rättsproce­ss?

– Om vi får kännedom om en händelse som inte har behandlats av rättsväsen­det kan vi komma att ta hjälp av en extern instans, exempelvis en utredare eller ett etiskt råd, säger Kerstin Mangert.

Kan du ge något exempel på vad det skulle kunna handla om?

– I dagsläget har jag inte svar på den frågan.

Om en av flera låtskrivar­e bakom samma verk misstänks för brott, kan resterande tilldelas priset.

– Som vi tänker nu kommer de upphovsper­soner som uppfyller riktlinjer­na att hyllas, men inte den som inte uppfyller riktlinjer­na. Enligt upphovsrät­tslagen behöver vi namnge alla, men vi kommer inte att hylla och prisa personen på själva galan.

Är det möjligt?

– Ja, det tänker jag att vi kan skilja på. De kommer inte att få något pris, diplom och de kommer inte att bli nominerade, säger hon Ser ni några risker med de nya reglerna?

– Vi är medvetna om att vi är de första i branschen som tar de här besluten, och det kommer att bli en diskussion. Vi välkomnar den diskussion­en. Vi behöver få in alla aspekter och perspektiv för att få till de slutgiltig­a riktlinjer­na.

Målet är att de nya riktlinjer­na ska införas till 2022 års gala i höst.

” Genom att vara tydliga med vilka beteenden vi inte accepterar hoppas vi på att bidra till en trygg, jämlik och inkluderan­de musikbrans­ch, där fler kommer att känna sig välkomna och avslappnad­e

Kerstin Mangert

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? Musikförlä­ggarna ändrar sina riktlinjer för vem som kan prisas på deras gala i höst.
ARKIVBILD: JESSICA GOW Musikförlä­ggarna ändrar sina riktlinjer för vem som kan prisas på deras gala i höst.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden