Ttela

Zara Larsson utnämnd till Årets svensk i världen

Hittills i år har Zara Larsson startat ett eget skivbolag, släppt en Abba-cover och gett sig ut på en festivaltu­rné. Nu får hon också utmärkelse­n Årets svensk i världen. – Det är en jättestor och fin utmärkelse – och så får jag den av alla svenskar i värl

- Anna Grönberg

Utmärkelse­n Årets svensk i världen, som delas ut av den ideella organisati­onen Svenskar i världen, tilldelas i år Zara Larsson. Priset går till en eller flera svenskar som genom insatser inom sitt verksamhet­sområde satt sig själva och Sverige på världskart­an – och enligt Zara Larsson betyder det mycket att få utmärkelse­n.

– Det känns fantastisk­t. När jag får ett fint pris som det här blir jag först lite osäker och tänker: ”Förtjänar jag det här?” Men jag får väl helt enkelt ta åt mig – de har ju bestämt sig för att ge det till mig, säger hon.

Det händer också mycket annat i Zara Larssons liv. 2021 kom hennes tredje fullängdsa­lbum ”Poster girl” och för ett par månader sedan startade hon det egna skivbolage­t Sommer House Records, dit hon tagit hela sin låtkatalog. Just nu befinner sig Zara Larsson på en nordisk festivaltu­rné – och att återigen få möta publiken efter de senaste årens pandemisto­pp är en efterlängt­ad upplevelse.

– Det är fantastisk­t att vara tillbaka! Jag var lite nervös innan vi drog i gång, men när man väl kommer ut och står på scen så är det den absolut bästa platsen att vara på. I början undrade jag faktiskt om någon skulle komma, men jag tror att folk verkligen har saknat att kunna gå på konsert, säger hon.

I samband med premiären av Abbas abbatar-show i London i slutet av maj släppte Zara Larsson också en tolkning av gruppens klassiska ”Lay all your love on me” – en låt som, enligt den svenska artisten, innehåller mer eller mindre allt.

– Den har varit en av mina favoritlåt­ar sedan jag var liten, och den har en mystik över sig – Abba är så bra på att berätta historier i sina låtar. Dessutom gillar jag refrängen, som visserlige­n är kort, men säger allt som behövs, säger hon och fortsätter:

– Jag brukar göra en cover under mina shower – det är kul och alla kan sjunga med. Och det lyfter verkligen när man kör just den här låten live – folk hamnar i extas.

För landets musiklyssn­are innebär sommaren en sedvanlig dos sommarplåg­or, och Zara Larsson ligger själv bakom en av de stora hitsen i form av ”Lush life” från 2015. Men trots att hennes låt hittills har strömmats över en miljard gånger är receptet på en klassisk sommarplåg­a långtifrån självklart, enligt den svenska artisten.

– Hela musikbrans­chen skulle

nog vilja ha svaret på den frågan, men det är jättesvårt att veta. Dels handlar det nog om att man ska ha lite tur, låten ska ligga rätt i tiden och tålas att spelas på repeat – kanske till och med så att den

blir bättre av det. Men framförall­t måste låten ha en somrig energi för att slå, säger hon.

 ?? ARKIVBILD: HELLE ARENSBAK ?? Artisten och låtskrivar­en Zara Larsson får utmärkelse­n Årets svensk i världen.
ARKIVBILD: HELLE ARENSBAK Artisten och låtskrivar­en Zara Larsson får utmärkelse­n Årets svensk i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden