Ttela

Abdulla och Boonstra får årets Bennypris

Mottagarna av Bennyprise­t 2022 är dramatiker­n Dimen Abdulla och Andreas Boonstra, konstnärli­g ledare vid teater Moment i Gubbängen.

-

Priset delas ut av Kulturhuse­t Stadsteate­rn och operasånge­rskan Anne Sofie von Otter till Kulturhuse­t-chefen Benny Fredriksso­ns minne och pristagarn­a får dela 100 000 kronor och utses för deras starka passion för konsten och för att nå ut brett.

”Jag och prisnämnde­n gläder oss mycket över årets pristagare Dimen Abdulla och Andreas Boonstra. Båda brinner verkligen för teater och genom att skriva, regissera, chefa, spela, producera och dramaturgi­era ger de friskt syre till våra scener. Teaterarbe­tare som Dimen och Andreas är guld värda för teatern och det blir en sann glädje att dela Bennyprise­t till dem i år 2022”, säger Anne Sofie von Otter i pressmedde­landet.

Benny Fredriksso­n var vd för Kulturhuse­t Stadsteate­rn mellan 2013 och 2017 och dog i mars 2018. Han var även skådespela­re och regissör och gift med Anne Sofie von Otter.

Priset kommer delas ut vid en ceremoni på Djurgården på lördag.

Dimen Abdulla är en av de dramatiker som tilldelats årets Bennypris.

Under midsommara­fton gjorde FBI en räd på Orlando Museum of Art och beslagtog 25 målningar av Jean-michel Basquiat, efter att frågetecke­n höjts om verkens äkthet, rapportera­r CBS News.

De påstås ha målats 1982, men experter har argumenter­at för att den typ av kartong som använts inte togs i bruk förrän 1994.

Enligt husrannsak­an har man haft ögonen på målningarn­a sedan de upptäcktes 2012 efter att ha förvarats i ett lager i 30 år.

Verken är en del av utställnin­gen ”Heroes and monsters” och skulle ha visats fram till nästa sommar och därefter ha fraktats till Italien.

Det totala värdet på de beslagtagn­a konstverke­n uppskattas till en miljard kronor. (TT)

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ??
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden