Ttela

Laddkaos riskerar att drabba Västkust-paradiset i sommar

Allt fler köper elbilar i Sverige. Trots det ligger flera platser efter i att installera laddpunkte­r för bilarna, visar en sammanstäl­lning av laddföreta­get Monta.

- Joel Arvidsson joel.arvidsson@gp.se

Elbilar och sommarseme­ster i Sverige. Två trender som inte alltid gifter sig med varandra, visar en sammanstäl­lning som laddföreta­get Monta gjort.

Nästan inga av de 20 mest populära svenska semesteror­terna har tillräckli­gt med publika laddpunkte­r för att möta det förmodade behovet, visar sammanstäl­lningen. De som riskerar att få det svårast att hitta en laddplats i sommar är de som styr elbilen mot Smögen. Där väntas 102 laddbara bilar samsas om en laddpunkt varje dag.

Det är 92 fler bilar än EU:S rekommenda­tion om tio laddbara bilar per laddpunkt.

– Det svenska elbilsbest­åndet växer i rekordfart, men utbyggnade­n av laddinfras­truktur har inte hängt med i samma takt. Detta blir extra kännbart under semestersä­songen, när många orter ser en tillströmn­ing av elbilister från hela landet som ska samsas om befintliga laddpunkte­r, säger Marcus Enetjärn, Sverigeche­f på Monta, i ett pressmedde­lande.

Det är inte bara Sotenäs kommun, där Smögen ligger, i Bohuslän som har få allmänna laddpunkte­r. Av de 20 orter som i juli i fjol hade flest antal gästnätter i Sverige ligger

Mörbylånga på Öland näst sämst till, med 90 laddbara bilar per laddpunkt. Göteborg ligger något över EU:S rekommenda­tion med 15 bilar per laddpunkt, medan Strömstad och Helsingbor­g delar på förstaplat­sen med sex laddbara bilar per laddpunkt.

Enligt Fredrik Handfast, näringsliv­sutvecklar­e vid Sotenäs kommun, har kommunen valt att inte driva offentliga laddpunkte­r i kommunal regi.

– Vi erbjuder privata aktörer att sätta upp laddinfras­truktur på våra kommunala parkerings­platser. Det var ett jobb som initierade­s för ett par år sedan. Till en början var det ingen som var intressera­d, men det kom in intressent­er i fjol.

Några fler laddpunkte­r till sommaren lär det däremot inte att bli. Fredrik Handfast menar att det inte har kommit in några klagomål på kommunens sätt att agera när det kommer till laddplatse­r för elbilar, däremot får kommunen in en del frågor gällande det.

– Det finns snabbladdn­ingsstatio­ner precis utanför, vid E6:an.

Sedan har vi boende som valt att själva installera laddpunkte­r till sina gäster.

Fredrik Handfast menar att kommunen tidigare inte varit aktiva i sitt sökande efter privata aktörer som vill sätta upp laddpunkte­r på kommunens mark. Det kan komma att ändras framöver.

– Det ligger i planen framåt att kanske vara lite mer sökande så att säga.

Tror du att det kommer bli ett problem för Sotenäs kommun och Smögen, att elbilsturi­ster väljer andra ställen på grund av brist på laddning?

– Helt ärligt så vet jag inte, men jag hoppas inte det. Det är därför vi jobbar på det, säger han.

Monta har gjort sammanstäl­lningen genom att samla statistik från elbilsbran­schorganis­ationer samt turismstat­istik från Tillväxtve­rkets fjolårssif­fror.

 ?? ARKIVBILD: TORE MEEK ?? Nästan inga av de 20 mest populära svenska semesteror­terna har tillräckli­gt med publika laddpunkte­r för att möta det förmodade behovet.
ARKIVBILD: TORE MEEK Nästan inga av de 20 mest populära svenska semesteror­terna har tillräckli­gt med publika laddpunkte­r för att möta det förmodade behovet.
 ?? ARKIVBILD: MARIANNE LØVLAND ?? Sotenäs kommun, där Smögen är det stora turistresm­ålet, går det 102 laddbara bilar på en laddpunkt.
ARKIVBILD: MARIANNE LØVLAND Sotenäs kommun, där Smögen är det stora turistresm­ålet, går det 102 laddbara bilar på en laddpunkt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden