Ttela

Pressklipp

-

Extra val inget misslyckan­de

Extra val är något mycket ovanligt in Sverige och det är i grunden bra. Men tiden då mandaten snabbt räknades ihop och en regering tillträdde med någon slags automatik är förbi. Vi behöver förmodlige­n vänja oss vid tanken att extra val behövs för att tvinga partiledni­ngarna att fatta obekväma val. Det är alls inget misslyckan­de för demokratin som talmannen uttryckte efter förra valet. Det är ett misslyckan­de för just partiledni­ngar och det är en helt annan sak. Det misslyckan­det har de att svara inför väljarna för – i ett extra val. Men en sak måste fungera utan mista skavank och det är själva valapparat­en.

Fredrik Haage i Smålandspo­sten (moderat)

Steget efter

Regeringen och justitiemi­nister Morgan Johansson (S) har under de snart åtta år de suttit vid makten hela tiden legat flera steg efter. Opposition­en i riksdagen har fått knuffa regeringen framför sig. Men problemen går längre tillbaka än så. Det är en grov förenkling att säga att allting började med maktskifte­t 2014, men faktum är att regeringen har gjort för lite och för sent de senaste åtta åren. Detta är den sittande regeringen­s förmodlige­n största misslyckan­de. Under dessa två mandatperi­oder har situatione­n i gått från dålig till ännu sämre.

Marcus Backholm Bohlin i Sundsvalls Tidning (liberal)

Slopa betygssyst­emet

Johan Pehrson borde ta chansen som ny partiledar­e att lägga ut kursen för en ny liberal skolpoliti­k. Varför inte vara den som vågar säga att det målrelater­ade betygssyst­emet inte har visat sig fungera och att det är dags att gå tillbaka till ett relativt, som den gamla 1-5-skalan.

Då kan omotiverad­e elever få sin etta och gå vidare i livet. Läraren kan fokusera på andra saker än kompensati­onsuppgift­er. Nya Wermlands-tidningen (konservati­v)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden