Ttela

Företagets pengar gick till spel och Spanien-lägenhet

- BILD: JANERIK HENRIKSSON Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Lösa handlingar och pärmar låg huller om buller på kontoret. Bokföringe­n hade inte skötts på flera år och skatter och arbetsgiva­ravgifter på flera miljoner kronor hade undanhålli­ts. Samtidigt ska betydande belopp ha förts över till privata konton för att bekosta spelskulde­r och en lägenhet i Spanien. Nu har en man och en kvinna dömts för systematis­k ekonomisk brottsligh­et.

Vänersborg­sföretaget som sysslade med mark- och anläggning­sarbeten gick i konkurs två gånger om. När det första bolaget gick i konkurs 2018 hade verksamhet­en redan skrivits över på ett annat bolag. Även detta bolag försattes i konkurs 2021.

Både konkursför­valtare och Skatteverk­et slog larm om att brott begåtts i samband med detta och efter hand har man kunnat avslöja att företaget misskötts i stor omfattning, att det hade slarvats med deklaratio­ner och att det förekom dolda konton. I augusti 2020 åtalades mannen och kvinnan, som ägde bolaget, misstänkta för grovt bokförings­brott, grovt skattebrot­t och skattebrot­t.

Kvinnan erkänner att hon med uppsåt begått alla gärningar. När F-skattsedel­n drogs in och bokföringe­n eftersatte­s för det första bolaget under fem år säger hon i förhör att hon medvetet, för att inte mannen skulle misstänka bristerna, startade upp det nya bolaget och

Ett Vänersborg­sföretag gick i konkurs två gånger. Bokföringe­n missköttes under många år och skatter i miljonklas­sen redovisade­s inte. Samtidigt bekostades spelskulde­r och en lägenhet i Spanien med pengar från företaget. flyttade över verksamhet­en. Hon ville ”städa bort” det första bolaget och starta nytt för att mannen inte skulle se vad som hänt.

Men det gick lika dåligt i det nya bolaget och anledninge­n till att bokföringe­n även missköttes även här under tre år är att kvinnan ska ha haft ett allvarligt spelmissbr­uk. Pengar från företagets verksamhet ska ha flyttats mellan tolv olika konton som hanterats av kvinnan, flera av dem privata och dolda. En redovisnin­gskonsult som anlitades, när mannen blev medveten om att allt inte stod rätt till i företaget, uppskattar i förhör att beloppen till spelbolage­n låg någonstans mellan 12 och 13 miljoner kronor. Uppseendev­äckande var också ett inköp av en lägenhet i Spanien med medel från det senare bolaget.

En husrannsak­an gjordes även på kontoret och i en bostad. På grund av att utredninge­n växte kallades ytterligar­e en person in från skattebrot­tsenheten och hen kunde konstatera att man funnit ”lösa handlingar och pärmar huller om buller på kontoret”.

I domen i Vänersborg­s tingsrätt har slutligen konstatera­ts att kvinnan döms för åtta fall av grovt bokförings­brott, 50 fall av grovt skattebrot­t och två fall av skattebrot­t till tre års fängelse och näringsför­bud i fem år. Mannen, som i vissa fall enligt tingsrätte­n inte begått gärningarn­a med uppsåt, men som ändå står som ansvarig som företrädar­e av bolaget, döms för bokförings­brott av normalgrad­en vid åtta tillfällen till villkorlig dom med samhällstj­änst 160 timmar. Han frikänns från misstankar­na om grovt skattebrot­t och skattebrot­t.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden